Confidenţialitate

“Cumințenia Pământului” nu va fi expusă nici anul acesta de Ziua Națională Constantin Brâncuși

Statuia Cuminţenia Pământului, realizată de Constantin Brâncuşi, nu va fi expusă nici anul acesta de Ziua Naţională care poartă numele artistului.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat în exclusivitate pentru Europa FM că proprietarii operei nu au fost interesaţi de o înţelegere în acest sens.

Muzeul Național de Artă al României a contactat avocatul proprietarilor operei de artă, pentru a o expune publicului. Cu regret anunțăm că acest lucru nu este posibil. Ne-am lovit de un refuz clar. Ni s-a transmis că nu sunt interesați de o expunere temporară sau alte tipuri de discuție pe această temă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anul trecut, Cuminţenia Pământului nu a putut fi expusă pentru că Guvernul nu a plătit o asigurare de 2.000 de euro.

Potrivit ministrului Culturii, proprietarii Cuminţeniei Pământului nu doresc nici reluarea negocierilor pentru o eventuală cumpărare a sculpturii de către statul român.

Reamintim, în 2016, Guvernul de atunci, condus de Dacian Cioloş, a lansat Campania Brâncuşi e al meu, o colectă publică pentru cumpărarea statuii Cuminţenia Pământului. Guvernul ar fi alocat 5 milioane de euro, iar restul de 6 milioane de euro s-au fi adunat prin contribuţia populaţiei.

În cele din urmă, tranzacţia nu a mai avut loc. Ministrul Bogdan Gheorghiu spune că restituirea banilor către populaţie s-a încheiat:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 19 februarie se împlinesc 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.