Confidenţialitate

Cum va fi producția de miere în România, țara cu cei mai mulți stupi din UE după Spania. Apicultor: „Va fi mai scumpă, vremea a fost rece” | AUDIO

Anul acesta, vom plăti mai mult pentru miere. Cu cât? Apicultorii se feresc să facă o estimare, dar spun că majorarea de preț este determinată în primul rând de scumpirile din ultima vreme, cum ar fi cele la carburanți de exemplu.

Prețul mierii va depine însă și de producția din acest an, a spus la Europa FM vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Vasile Puf:

„Mierea va fi mai scumpă pentru că și apicultorii suportă consecințele scumpirilor celorlalte produse ca să nu mai vorbim de apicultorii care efectuează păstoritul pastoral și sunt nevoiți să vină ori din nordul Moldovei, ori din Ardeal, vin în Bărăgan sau Dobrogea. Cât mult va crește prețul nu pot estima în momentul de față dar important este să avem producție. (…) Eu am dat-o (mierea de salcâm) cu 28-30 de lei anul trecut iar anul ăsta nu cred că voi crește prețul peste 32 de lei kilogramul de miere.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Apicultorii au adunat deja mierea de rapiță, iar rezultatele sunt sub așteptări, mai spune Vasile Puf:

„Nu am avut, cel puțin în județul Vaslui, o recoltă bună la mierea de rapiță. Ne așteptam să fie mai bine pentru că familiile de albine au ieșit bine din iarnă dar, din nefericire, vremea prea rece a făcut ca mulți dintre noi să nu obținem producții de miere. Așteptăm salcâmul, suntem în plin cules la salcâm și mierea de salcâm, fiind regina mierii românești, sperăm ca într-o săptămână, două, să vă putem spune și producțiile de miere pe care le-am obținut.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 20 mai este sărbătorită este Ziua Mondială a Albinelor. Potrivit datelor Comisiei Europene, România se află pe locul 2 în Uniunea Europeană, după Spania, în privința numărului de stupi. În 2019, România avea aproape 2 milioane de stupi.

Potrivit Asociației Crescătorilor de Albine din România, peste 60% din cantitatea de miere din România ajunge la export, iar Germania cumpără de la noi cea mai mare cantitate de miere.

Foto: Shutterstock