Confidenţialitate

Cum va controla Inspecția Judiciară dosarele din justiție care vizează deținerea de droguri | AUDIO

Toate dosarele privind deţinerea de substanţe interzise şi infracţiunile săvârşite sub influenţa acestora vor fi verificate. Şeful Inspecţiei Judiciare a cerut un control tematic în acest sens, după accidentul de la Vama Veche, în care un șofer drogat a ucis doi tineri și a rănit alți 3.

Alin Alexandru, purtător de cuvânt al Inspecției Judiciare: „Conducerea Inspecției Judiciare a considerat că în contextul pe care îl știm cu toții este momentul să facem o astfel de verificare, să devină o prioritate și să vedem totuși care este amploarea acestui fenomen la nivel național”.

„Vorbim despre un control tematic. Rolul lui este de a vedea care este amploarea fenomenului și cât de eficiente sunt instituțiile în gestionarea acestor dosare. Bineînțeles, dintr-un control pot reieși situații care pun în discuție o latură disciplinară și avem cazuri în care sunt seziări din astfel de controale”, a mai spus Alin Alexandru, purtător de cuvânt al Inspecției Judiciare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De obicei, o astfel de verificare durează câteva săptămâni – spune Alin Alexandru. În acest caz, ea va fi făcută de doar 2 inspectori judiciari

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Primul pas va fi identificarea acestor cauze – trebuie să se vadă foarte clar despre ce număr de dosare vorbim, despre volumul de activitate și atunci Inspecția Judiciară are capacitatea să-și dimensioneze eforturile în funcție de acest volum. În general, un astfel de control poate fi realizat de 2-3 inspectori judiciari” / „Vorbim despre judecători și procurori cu experiență foarte mare care pot vedea imediat eventualele nereguli”, a mai explicat Alin Alexandru, purtător de cuvânt al Inspecției Judiciare.

La finalul verificării, va exista un raport care va merge spre aprobare la Consiliul Superior al Magistraturii.

Dacă va fi cazul, vor fi propuse măsuri, inclusiv legislative, dacă va fi cazul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reacția DIICOT la cazul din Vama Veche, unde 2 tineri au murit și alți 3 sunt răniți în urma unui accident rutier