Confidenţialitate

Cum se prepară Scutecele Domnului (Julfă) în mod tradițional

În Weekend cu Prietenii, colega noastră Mariana Zberianu a venit cu o rețetă tradițională de acasă, din Moldova, cu un desert care se prepară de regulă în Ajunul Crăciunului. Pregătirea deserului Scutecele Domnului (Julfă) presupune mai multe zile de pregătiri, dar rezultatul este pe măsura efortului. Inițial pregătită cu o crema obținută din prelucrarea semințelor de cânepă nedecorticată, astăzi Julfa se face cu miez de nucă pisat.

Cel mai delicat de pregăit sunt turtele, foi întinse de aluat, preparate preferabil cu câteva zile înainte de a ”asambla” Scutecele Domnului (Julfă).

Pentru turte aveți nevoie de 500 g faina albă, apă, sare, o lingură cu ulei. Din apă, sare şi făină se face un aluat care se întinde cu făcăleţul, astfel ca foile de aluat să fie cât mai subţiri. Se coc la cuptor, pe aragaz, sau direct pe plita sobei. Foile de aluat se păstrează acoprite până în dimineaţa ajunului. Este recomandabil ca acestea să stea câteva zile înainte de fi pregătit desertul.

Între foi se pune ”spumă de cânepă” sau miez de nucă pisat, după ce foile au fost însiropate bine. Reţeta tradiţională a Julfei are la bază umplutură realizată cu seminţe de cânepă, însă acestea au devenit greu de găsit și presupun o preparare mai laborioasă.

După ce se prepară un aluat foarte simplu din făină, apă și foarte puțină sare, se fac apoi niște foi foarte subțiti, care se coc pe o plită încinsă, de preferat, cu lemne de foc, pentru a urma modul tradițional de pregătire. După coacere, se pun într-o pânză de bumbac și se lasă câteva zile la uscat, într-un loc ferit de umezeală.

În Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, se pregătesc pentru a fi servite. Se face un sirop, cu apă puțin fierbinte, în care se adaugă esență, de rom și de vanilie. Se pun foile în acel sirop și se lasă până când se îmnoaie puțin. Nu trebuie să fie nici foarte moi, nici crocante. Apoi se așează pe un platou.

Peste ele se adaugă nucă, trasă prin mașină, amestecată cu zahăr din belșug și coajă rasă de lămâi. În final, se adaugă și zahăr vanilat. Se lasă puțin la răcit, la temperatura camerei și apoi se servesc.