Confidenţialitate

Cum se pot complica fracturile costale

În urma unor accidente precum căzături de la înălțime pot apărea fracturile costale. Tot acestea apar la persoanele cu osteoporoză și în urma contracțiilor puternice ale mușchilor intercostali, precum tuse severă sau exerciții fizice extreme.

De regulă, fracturile costale se diagnostichează pe baza simptomatologiei, examenului clinic și a investigațiilor imagistice. Coastele fracturate sunt extrem de dureroase, în special în timpul mișcării trunchiului, respirațiilor profunde sau tusei. De asemenea, zona este dureroasă la palpare.

Fracturile costale nu sunt întotdeauna vizibile pe radiografia toracică, chiar dacă ele există. Rolul acestei investigații imagistice este de a diagnostica mai degrabă complicațiile fracturilor costale. Printre acestea se numără pneumotoraxul, care apare atunci când foița din jurul plămânilor este perforată și în interiorul ei pătrunde aer care se va acumula treptat și va efectua compresie asupra plămânilor, conducând la probleme respiratorii și durere.

O complicație asemănătoare este și hemotoraxul, numai că în cazul acesteia nu aerul se acumulează în spațiul dintre plămân și torace, ci sânge, care se depozitează în partea inferioară. În funcție de cantitatea acestuia, sângele se drenează cu ajutorul unui tub.

Tot în urma unei fracturi costale se poate acumula aer imediat sub piele, adică apare emfizemul subcutanat caracterizat printr-un freamăt simțit la palparea zonei afectate.

Fracturile costale se vindecă de la sine în câteva săptămâni, de aceea tratamentul cel mai bun constă în administrarea de medicamente împotriva durerii. Medicul știe exact ce analgezice vi se potrivesc și ce alte medicamente mai sunt necesare, de exemplu, pentru protejarea stomacului. De asemenea, în caz că luați alte tratamente medicamentoase, medicul cunoaște reacțiile adverse și interacțiunile dintre substanțele active și el este singurul care vă poate recomanda în siguranță tipul medicamentului și dozele necesare.