Cum sărbătoreşte Franţa Ziua Naţională

Tradiționala defilare de 14 iulie a fost anulată, în contextul pandemiei de coronavirus. Preşedintele Emmanuel Macron va sosi în jurul orei locale 10.40 în faţa tribunelor ridicate în Piaţa Concordiei, unde vor defila în cerc 2.000 de militari, cu jumătate mai puţini decât în mod obişnuit la astfel de festivităţi.

În cursul serii, un foc de artificii va fi lansat la ora locală 23.00 (21.00 GMT) de la Turnul Eiffel, înconjurat de măsuri de securitate pentru evitarea adunărilor.

În întreaga ţară au fost anulate numeroase focuri de artificii şi spectacole pirotehnice pentru a se limita aglomerările.

Balurile populare şi concertele de cartier prilejuite de Ziua Naţională a Franței au fost şi ele anulate în cea mai mare parte.

Modul precaut de a petrece această zi vine în contextul în care experţii trag un semnal de alarmă în legătură cu un al doilea val al epidemiei care a costat deja în Franţa peste 30.000 de vieţi.

Ziua Franței este sărbătorită, în fiecare an, la data de 14 iulie.

În 1789, la această dată, revoluţionarii ocupau fortăreaţa Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic.

Deviza manifestanţilor a fost ‘Libertate, egalitate, fraternitate!’.

Visul acestora avea să se împlinească în 1792, când a fost proclamată Prima Republică.

Ziua Franței este celebrată pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysées, unde se organizează parade militare fastuoase pe sub Arcul de Triumf.

Numărându-se printre cele mai puternice state, Franţa a contribuit covârşitor la modernizarea Europei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS