Confidenţialitate

Cum să previi întâlnirea cu ursul pe traseul montan

Drumețiile montane oferă o evadare minunată din agitația cotidiană și oportunitatea de a te bucura de frumusețea naturii. Cu toate acestea, în multe zone montane, urșii reprezintă o parte a ecosistemului și pot reprezenta un pericol pentru drumeți. Pentru a te asigura că experiența ta montană rămâne plăcută și sigură, este esențial să știi cum să previi întâlnirile cu urșii.

1. Fii vizibil și fă zgomot

Urșii sunt, în general, animale retrase și evită contactul cu oamenii. Pentru a preveni surprinderea unui urs, fă zgomot pe parcursul traseului. Poți vorbi cu partenerii de drumeție, poți bate din palme, folosi fluierul sau poți purta un clopoțel atașat la rucsac. Acest lucru va alerta urșii de prezența ta și le va permite să se retragă.

2. Depozitarea mâncării

Depozitează mâncarea și resturile de mâncare în siguranță. Urșii au un simț al mirosului extrem de dezvoltat și pot fi atrași de mirosurile puternice de mâncare. Folosește containere specializate pentru depozitarea alimentelor și asigură-te că gunoaiele sunt colectate și depozitate corespunzător, departe de locul de campare.

3. Călătorește în grup

Drumețiile în grup sunt mai sigure decât cele solitare. Urșii sunt mai puțin probabil să se apropie de un grup de oameni. În plus, în cazul unei întâlniri, șansele de a gestiona situația în mod corespunzător sunt mai mari.

4. Folosește spray-ul anti-urși

Spray-ul anti-urși este un dispozitiv eficient de descurajare a urșilor și ar trebui să fie nelipsit din echipamentul tău de drumeție în zonele cunoscute pentru prezența acestor animale. Asigură-te că știi cum să îl folosești corect și că îl ții la îndemână.

5. Ce să faci în cazul în care întâlnești ursul

Rămâi calm și evită contactul vizual direct. Dacă întâlnești un urs, nu fugi. Fuga poate declanșa instinctul de prădător al ursului. În schimb, încearcă să te retragi încet, menținându-ți calmul. Vorbește cu voce joasă pentru a-ți anunța prezența fără a părea amenințător.

Folosirea spray-ului anti-urs: Dacă ursul se apropie prea mult, folosește spray-ul anti-urs conform instrucțiunilor. Acest lucru poate descuraja ursul și îți poate oferi timp să te retragi în siguranță.

Iată recomandările Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș:

Foto: Shutterstock