Confidenţialitate

Cum să inspiri o comunitate marginalizată de societate: proiectul Like Rom

Discriminarea și prejudecățile confirmă cifre alarmante în Europa: cetățenii rromi trăiesc în condiții mizere în mai multe state. O arată chiar un raport al UE.

Pentru a combate aceste cifre, Agenția Împreună a decis că e timpul ca rromii care au răzbit în viață, să facă un pas în față și să îi inspire și pe cei care azi fie sunt oameni de succes, dar le e rușine cu etnia lor, fie sunt elevii, excluși de societate și împrejurări și au nevoie de un model un viață.

Pentru ei există proiectul Like Rom: prima comunitate a profesioniștilor de etnie romă, inițiată de Agenția IMpreună și de sociologul Gelu Duminică. Campania începe cu poveștile a 10 profesioniști încrezători care aleg să-și spună povestea următoarelor generații de tineri: pictorul Eugen Raportorul, experta în drepturile omului Cerasela Bănică, inspectorul în asistență socială Oana Marina Vulcan, profesoara de limba engleză Roxana Marin, consultantul de fonduri nerambursabile Lucian Corobuță, medicul oncolog Corina Stanciu, consilierul parlamentar Andra Mihaela Costache, activistul Marian Ursan, antrenorul de box Samir Simion și, nu în ultimul rând, Gilbert Costache, model și actor.

Alexandra Stănescu  a aflat povestea câtorva dintre ei:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sociologul Gelu Duminică este directorul Agenției Împreună de mulți ani, si cel care este în spatele acestui proiect.  Cei din comunitatea romă îl percep astăzi ca pe un model de urmat. Gelu a trait însuși momente grele din cauza etniei sale.