Confidenţialitate

Cum s-ar putea reforma sistemul de sănătate din România, cu bani europeni | AUDIO

România ar putea reforma din temelii sistemul de sănătate, nu doar să modernizeze spitale acolo unde există deja, folosind banii alocați prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Europarlamentarul Dragoș Pâslaru spune că cel mai mult ar avea de câștigat milioanele de români pentru care sistemul medical este, practic, inaccesibil, respectiv românii care locuiesc în sate și orașe mici:

„Care este modul în care eu, ca cetățean al României dintr-o zonă mai izolată, pot să ajung la un doctor, la un medic de familie, la o policlinică? Românii, de obicei, se duc la doctor atunci când au nevoie de servicii de urgență. Și te duci în ultima clipă, când este, evident, mult mai costisitor tratamentul. Trebuie să inversăm această piramidă: baza piramidei trebuie să fie medicină de familie, policlinici, prevenție și vârful piramidei trebuie să fie urgență și saloane de intervenție modernă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Parlamentul European a aprobat, marți, Mecanismul de redresare și reziliență, conceput pentru a ajuta țările Uniunii să combată efectele pandemiei de COVID-19.

Țările UE au la dispoziție 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru a finanța măsuri naționale care atenuează consecințele economice și sociale ale pandemiei.

Finanțarea va fi disponibilă pentru proiecte derulate în perioada 2023- 2026, iar guvernele vor primi o prefinanțare de până la 13% pentru planurile naționale.

România va avea alocate 30,5 miliarde de euro, iar prefinanțarea, de aproape 4 miliarde de euro, va veni imediat ce planul național primește aprobarea Comisiei Europene.