Cum putem preveni indigestia?

Balonarea, greața, crampele abdominale și disconfortul apărute după masă sunt simptome ale indigestiei, numită medical dispepsie.

Obiceiurile alimentare nesănătoase precum mâncatul pe fugă sau noaptea târziu afectează sistemul digestiv și conduc la producția insuficientă de enzime necesare unei bune digestii.

Ce putem face pentru a preveni indigestia?

Dieta bazată pe alimente cu un conținut ridicat de fibre este esențială pentru buna funcționare a tubului digestiv, prevenind în același timp diabetul, bolile de inimă și cancerul de colon.

Masticația este un pas important al digestiei și nu trebuie neglijat. Permite mărunțirea alimentelor și trimite semnale către glandele salivare, stomac și intestinul subțire pentru a elibera din timp enzimele digestive.

Exercițiul fizic îmbunătățește digestia. Stresul, în schimb, afectează semnificativ secreția enzimelor, rezultând balonarea, constipația și arsurile gastrice.

De asemenea, evitați abuzul de medicamente antiacide. Folosite în exces lasă vulnerabilă mucoasa gastrică la infecții bacteriene.