Confidenţialitate

Cum poate deschide o fotografie viralizată pe Facebook drumul către o carieră de succes. Povestea fotografului Costin Fetic – GALERIE FOTO

De la o fotografie viralizată pe Facebook la câștigarea categoriei ”portret” în cadrul competiției LicArt (2015) pare că a fost un drum scurt și simplu. Totuși, talentul și puterea de a surprinde cu ajutorul aparatului foto ceea ce alții nu sesizează atât de ușor este cu adevărat o artă. Una care are nevoie de cizelarea pe care o pot da profesioniștii cu ajutorul unor workshopuri sau cursuri.

Costin Fetic este unul dintre fotografii care a pornit să-și construiască o carieră de succes cu pași mici, dar siguri.

”Dacă atunci când am primit primul DSLR nu mă gândeam la asta, cel mai probabil nu m-am gândit nici când am început să merg la cursuri sau workshopuri. Mă refer aici la faptul că atunci când am început să merg la diferite cursuri în legătură cu fotografia eram sigur cât de mult îmi place și cât de interesant mi se pare, dar nu aveam nicio idee despre faptul că va deveni parte din viața mea de zi cu zi.

Spun zi de zi nu pentru c-aș fotografia zilnic, ci pentru că dacă nu fotografiez, editez, iar dacă nu editez, public și/sau trimit fotografii în diferite locuri. Iar dacă nu fac niciuna din cele menționate mai sus, învăț lucruri noi în legătură cu fotografia. În fine, orice-ar fi și oricât de puțin ar fi, zilnic fac ceva în legătură directă cu fotografia”, mărturisește Costin Fetic.

Azi, el este unul dintre fotografii de eveniment și portrete apreciați. Înainte ca numele său să devină unul cunoscut, a existat o fotografie care i-a dat încredere că este pe drumul cel bun. După ce a adunat câteva sute de reacții pe Facebook, fotografia aceasta l-a ajutat să ajungă și în paginile unui ziar local din Buzău, orașul său natal.

”Chiar mi se pare o fotografie banală în momentul de față. E vorba despre o fotografie de tip HDR (pentru cei ce nu cunosc termenul, e fotografia în care, de exemplu, dacă pe cer se întâmplă un apus extraordinar, reușești să ai aproximativ aceleași detalii în toată fotografia. Mă refer aici la faptul că dacă fotografiem pe un câmp apusul, n-o să avem doar apusul și în rest negru în partea de jos, ci o să avem detalii pe aproape toată suprafața fotografiei).

Și da, am aflat ulterior că există chiar și pe unele telefoane mod HDR și ce mă chinuiam eu să reușesc cu aparatul de ceva perioadă, alții făceau cu un click. Revenind la fotografia în sine, făceam un fotoreportaj pentru un club de fotografie din liceul pe care l-am absolvit, iar cumva în spatele casei în care făceam fotoreportajul, era un apus foarte interesant. Am ieșit să-l fotografiez și, ca de obicei, reușisem doar să expun corect pentru apus, iar în restul fotografiei aveam, în mare parte, zone foarte închise. Din întâmplare, acasă, când am început să editez, am reușit să obțin fix ceea ce-mi doream de mult.

Am postat fotografia pe Facebook, unde în câteva ore aveam 500 de aprecieri. Cred că la fel cum am uimit privitorii, la fel m-au uimit și ei pe mine cu numărul pe care-l citeam lângă fotografie. Nu văzusem niciodată atâtea aprecieri la o fotografie de-a mea, iar, pe lângă asta, pe vremea aceea, acum cam 4 ani, chiar cred că mă hraneam din like-uri. Pe lângă aprecierile în număr mare care m-au bucurat foarte mult, a urmat primul meu interviu într-un ziar local, iar la scurt timp, prima emisiune la care eram invitat să vorbesc despre pasiunea mea”, spune Costin Fetic.

Costin Fetic se folosește de rețelele sociale pentru a ajunge la oameni noi și pentru a-și face cunoscute fotografiile.

”Atunci când merg într-un loc să fotografiez, unde au fost și alți fotografi, caut unghiuri noi și nu reproduc clișee. Știți voi, tipul acela de fotografii ale turistului chinez care fotografiază orice perete, stâlp, statui și alte elemente de genul. Despre cum îmi fac cunoscute fotografiile, fac ceea ce face orice utilizator al internetului. Folosesc cunoscutele rețele sociale și, uneori, încerc aplicații și site-uri noi, dar în momentul de față, pe lângă Instagram, care acum e cel mai de succes, și Facebook, care încearcă să se țină din urmă, în afară de site-ul meu unde am publicat portofoliul, nu folosesc nimic altceva din punct de vedere virtual.

Desigur, se ivesc și oportunități, ca în cazul de față, în care răspund unui interviu unde reușesc să mai atașez câteva fotografii sau propuneri de a expune în diferite expoziții de fotografie”.

Privită din afară, munca unui fotograf poate părea relativ simplă. Locul potrivit, apăsat pe un buton, câteva ajustări într-un program de editare grafică și apoi răspândirea rapidă cu ajutorul rețelelor sociale. În realitate, după cum mărturisește Costin Fetic pentru Europa FM, realitatea este mult mai complexă.

”Toate fotografiile mele necesită efort, dar, de fapt, nu-l pot numi efort. Și nu-l pot numi efort pentru că fac ceva ce-mi place, ceva ce iubesc. Pentru fiecare fotografie pe care o vedeți în articolul acesta și pentru fiecare pe care o puteți vedea în portofoliul meu de pe costinfetic.ro muncesc foarte mult.

Într-adevăr, pentru unele muncesc mai mult înainte, pentru unele muncesc mai mult în momentul în care fotografiez, iar pentru altele muncesc mai mult când editez; sau muncesc foarte mult în toate cele trei momente.

Totuși, există fotografii pentru care am mers câteva zile și m-am cățărat câteva zeci de minute să ajung unde îmi doream și fotografii pentru care am mers doar până la ieșire din oraș, de exemplu. Cu toate astea, am impresia că se compensează de cele mai multe ori. Mă refer la faptul că dacă n-am mers mult pentru respectiva fotografie, mi se întâmplă să muncesc mai mult la editare și invers, dar nu e regulă”.

15 fotografii pentru a-l cunoaște mai bine pe fotograful Costin Fetic

L-am rugat pe Costin Fetic să aleagă câteva fotografii pe care le consideră reprezentative pentru munca lui de până acum. Fără a fi ordonate după vreun criteriu anume, iată 15 fotografii pentru a-l cunoaște mai bine pe fotograful Costin Fetic: