Confidenţialitate

Cum îi afectează pe românii cu credite în valută o decizie a Curții de Justiție a UE

Decizie importantă și de ajutor pentru românii cu credite în valută și care au pierdut mulți bani din cauza fluctuației cursului valutar.

Curtea de Justiţie a UE spune că banca trebuie să prezinte împrumutatului riscurile creditului în valută.

Decizia Curții poate fi folosită în avantajul clienților care se află într-o situație similară și vor pe viitor să dea în judecată băncile. În anii 2007 şi 2008, doamna Ruxandra Paula Andriciuc şi alte persoane au contractat cu banca în cauză împrumuturi încheiate în franci elveţieni.

Ulterior, moneda elveţiană s-a întărit faţă de leu, iar cei care au luat împrumutul în franci elveţieni au sesizat instanţele din România.

Ei au susținut printre altele că, la încheierea contractelor, banca şi-a prezentat produsul în mod părtinitor, evidenţiind numai beneficiile pe care împrumutaţii le-ar putea obţine în urma contractelor, fără să precizeze riscurile potenţiale.

Concret, sentința Curții Europene spune că banca trebuie să prezinte împrumutatului posibilele variaţii ale cursurilor de schimb valutar şi riscurile inerente contractării unui împrumut în monedă străină.

Avocatul Adrian Cuculis, explică la Europa FM, faptul că decizia Curtii Europene poate fi folosită pentru cazurile viitoare în care românii cu credite în valută și care au suferit de pe urma fluctuației cursului valutar.