Confidenţialitate

Cum construiți un site web cu WordPress în 10 pași simpli (P)

Pentru un începător în ale internetului, configurarea unui site web în WordPress poate părea o sarcina dificilă dar din fericire, WordPress este o platforma foarte ușor de utilizat și intuitivă. Deși partea tehnică a creării unui site web WordPress nu este complicată  este important să știți ce informațîi să afișați pe website și cum să îl “convingeți” să funcționeze.

Ce este un website WordPress?

WordPress este un CMS (sistem de management al conținutului) gratuit și open-source scris în PHP care utilizează o baza de date MySQL/MariaDB. În termenii cei mai simpli, WordPress este o platforma gratuită și deschisă, un constructor de site-uri web, cu ajutorul căruia puteți crea site-uri web simplu și ușor, pentru afacerea sau blogul dvs.

WordPress oferă o multitudine de caracteristici, inclusiv template-uri (șabloane grafice) în care trebuie doar să introduceți informațiile dvs. pentru a crea un site web și pluginuri (extensii).

Există și alte modalități de a crea site-uri web însă WordPress este de ceva timp cea mai populară și cea mai utilizată platforma open-source pentru crearea de site-uri web.

De ce să construiți un site web cu WordPress?

Deși WordPress a fost conceput inițial că platforma pentru blogging și publicare de conținut a devenit în timp  platforma pe care au fost construite peste o treime din toate site-urile de Internet. Acest lucru se datorează multitudinii de avantaje pe care WordPress le are pentru proprietarii de site-uri web, cum ar fi:

Flexibilitate și adaptabilitate

Puteți construi aproape orice tip de website pe WordPress, de la site-uri web pentru IMM-uri la magazine de comerț electronic (construite pe WooCommerce). Orice tip de website alegeți să creați, WordPress va fi o alegere potrivită.

Ușor de utilizat

Un website WordPress poate fi pus în funcțiune în câteva minute, chiar dacă nu aveți experiență tehnică anterioară. Tot ce aveți nevoie este un nume de domeniu web și un cont de găzduire web  de la un provider specializat cum este HostX. Puteți să îl instalați folosind kitul de instalare de pe situl producătorului sau un script installer similar Softaculous.

Teme și pluginuri

Temele WordPress va oferă o gama largă de opțiuni în ceea ce privește aspectul și funcțiile site-ului dvs. Plugin-urile oferă funcțîi specializate care răspund nevoilor specifice ale site-ului dvs. – funcțîi pentru coșuri de cumpărături, formulare de contact, galerii  și multe altele.

O bună clasare în motoarele de căutare

Funcționalitățile site-urilor WordPress sunt extinse cu ajutorul plugin-urilor și oferă o varietate de instrumente care îi ajută pe proprietari să creeze conținut, să îl programeze pentru publicare și să îl optimizeze. Iată de ce, de multe ori site-urile WordPress se bucură de o clasare foarte bună în motoarele de căutare.

Pe lângă acestea, site-urile WordPress sunt mobile-responsive (adaptate pentru dispozitivele mobile).

WordPress.com sau WordPress.org – Ce ar trebui să alegeți?

În unele situațîi utilizatorii cred în mod eronat că WordPress.com și WordPress.org înseamnă același lucru.

WordPress.org – va oferă software-ul pentru crearea website-ului dvs. însă nu va găzduiește website-ul online. Sunteți responsabil pentru găzduirea propriului site  și va trebui să căutați un furnizor de hosting de la care să achiziționați un nume de domeniu și care să găzduiască website-ul dvs. online. Este recomandat dacă sunteți familiarizat cu modul de funcționare WordPress.

WordPress.com în schimb înseamnă că nu trebuie să va faceți griji pentru website-ul dvs., nici chiar pentru serviciul de găzduire. Aveți mai puțînă libertate în privința design-ului web dar cu toate acestea  este mai ușor și mai simplu de utilizat – este recomandat dacă sunteți începător.

Cum construiți un site web WordPress

Iată 10 pași pentru a începe să utilizați WordPress și pentru a avea un website funcțional în cel mai scurt timp:

1. Definiți-vă website-ul

Înainte de a construi ceva care implică WordPress  trebuie să va alegeți nișă. A dezvoltă încă un site web pe lângă alte câteva zeci de mii de același gen nu este ceva benefic. Dacă site-ul dvs. WordPress nu este pentru o afacere existența, asigurați-va că alegeți un subiect care va interesează cu adevărat.

2. Alegeți un nume de domeniu web

Numele dvs. de domeniu ar trebui să aibă legătură directă cu nișă pe care ați ales-o la pasul 1. Ar trebui să fie de asemenea un nume ușor de reținut și de scris pentru utilizatori. Întocmirea unei liste de cuvinte cheie ar putea fi benefică. Dacă nu gășiți numele de domeniu perfect cu extensia dorită, puteți încerca extensiile noi de domenii, precum .auto, .green, .sale, .pr, ..store, etc.

3. Alegeți serviciul de găzduire web

Următorul pas este să gășiți o gazdă web de încredere pentru website-ul dvs. Alegeți doar servere și infrastructură de top în domeniul găzduirii web, asistență clienți 24×7 și preferabil o baza extinsă de articole despre tehnologii web și tutoriale găzduire web.

La acest pas, va trebui să alegeți între mai multe soluțîi de găzduire web. Server partajat (shared), VPS sau server dedicat?

•    Găzduire shared (partajată)

Este cel mai smplu tip de găzduire web. Este că și cum ați închiria o locuința cu unul sau mai mulți colegi de camera. În cazul găzduirii web, numărul de colocatari este de până la câteva mii.

Cel mai semnificativ avantaj al găzduirii partajate este costul. Deoarece același serviciu de găzduire web este partajat de mai multe website-uri care împart același server, costul serverului este împărțit  iar furnizorii de servicii pot oferi prețuri foarte accesibile.

Chiar dacă este o soluție bună de hosting, găzduirea partajată poate avea de suferit din cauza vecinilor de server  ducând la o viteză lentă de încărcare a website-ului sau la timpi de nefunctionare. Un alt dezavantaj este că nu va puteți personaliza mediul web.

    Găzduire VPS

Găzduirea VPS este similară cu închirierea unui apartament într-un bloc de apartamente. Este o soluție mai rapidă decât găzduirea partajată, datorită multiplelor sale avantaje, inclusiv fiabilitatea, o alocare mai bună și uniformă a resurselor, flexibilitatea și capacitatea de a crește numărul de resurse disponibile. Este mai costisitoare, în funcție de furnizorul de găzduire web.

•    Găzduire dedicată

Este soluția de găzduire aleasă de obicei de marile companii, cu mai multe site-uri web. Dacă sunteți la început de drum cu website-ul dvs., găzduirea dedicată nu este pentru dvs. Există un salt masiv de preț și tehnică care nu merită decât dacă aveți un know-how substanțial. În plus, orice eroare minoră de securitate a serverului dvs. ar putea deteriora întregul server, inclusiv website-ul și informațiile dvs.

În afară de aceste tipuri de găzduire web de baza, există și altele – cloud hosting, reseller hosting, sau chiar găzduire optimizată WordPress.

În general, dacă ați creat un site web de la zero pentru nouă dvs. afacere, ar trebui să utilizați găzduirea partajată și să faceți upgrade la un plan de găzduire superior pe măsură ce afacerea dvs. se extinde.

4. Instalați WordPress

Odată ce ați găsit gazdă web și numele de domeniu, este timpul să instalați WordPress. La HostX, instalarea WordPress este incredibil de ușoară și durează doar câteva minute cu auto-installer-ul Softaculous.

5. Alegeți tema WordPress

Sunt disponibile mii și mii de teme, de la teme gratuite până la teme de sute de dolari. Când alegeți tema, asigurați-vă că se potrivește subiectului site-ului dvs., atât în privința aspectului cât și al conținutului pe care intenționați să le publicați.

6. Instalați pluginuri WordPress

Un plugin WordPress este un program scris în limbajul de scripting PHP care adaugă caracteristici sau servicii specifice unui site web WordPress. Pluginurile WordPress oferă personalizare și flexibilitate site-ului dvs. WordPress, precum și funcțîi și instrumente valoroase pentru vizitatorii dvs.

7. Completați paginile administrative

Paginile importante includ paginile de Contact, Despre noi, Confidențialitate, Termeni de utilizare, Copyright. Aceste pagini servesc pentru a va proteja atât pe dvs., cât și pe vizitatorii site-ului dvs. Rezolvați aceste pagini înainte de a va concentra pe adăugarea de conținut pe website.

8. Publicați site-ul dvs. WordPress

După ce ați publicat paginile administrative importante, este timpul să începeți să adăugați conținut interesant. Indiferent de nișă dvs., adăugați conținut de calitate pentru cititorii dvs. Faceți paginile dvs. atractive vizual și faceți o prioritate din adăugarea de conținut nou în mod regulat. Indiferent dacă decideți să adăugați conținut zilnic, săptămânal sau lunar, crearea unui calendar de adăugare conținut va poate ajută să va mențineți pe drumul cel bun.

9. Nu uitați de marketing

În primul rând, SEO (optimizarea pentru motoarele de căutare): asigurați-va că paginile dvs. au cuvinte cheie relevante în titlu, descriere și text. În al doilea rând, promovați-va website-ul (rețele sociale, buletine informative, influenceri, comunități, etc.) pentru a va crește popularitatea.

10. Faceți o copie de rezervă a site-ului

Conținutul este cel mai valoros bun al dvs., așa că asigurați-va că faceți copii de rezervă regulate ale site-ului. Pierderea conținutului și a posibilitățîi de restaurare a website-ului va poate nevoi să o luați de la capăt.

Pe lângă toate acestea, costul este un factor care îi face pe mulți să își construiască site-ul web cu WordPress. WordPress este gratuit, dacă nu optați pentru servicii premium suplimentare.