Confidenţialitate


Cum arată farfuria ideală dacă vrei să slăbești, dar și să mănânci după ora 18:00? Mihaela Bilic explică


Masă cu mâncare

Mâncăm sau nu după ora 18:00: Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat la Europa FM, în emisiunea „Frecvența Gustului”, că „masa de seară poate fi aleasă în funcție de dorințele noastre”. Pentru că farfuria unei persoane care vrea să slăbească, dar mănâncă după 18:00, arată diferit de farfuria unei persoane care nu vrea să slăbească.

„Ați auzit că o mulțime de nutriționiști recomandă că nu ar fi sănătos, de dorit să mai mâncăm după ora 18:00. Argumentele sunt care mai de care mai spectaculoase: că metabolismul nu mai funcționează și tot ce mâncăm după 18:00 ne îngrașă. Sunt lucruri ne sperie, mai degrabă. Recomandările au fost spuse în toate mediile și foarte multe persoane în prezent se simt vinovate dacă mănâncă seara”, a spus Mihaela Bilic.

„Este adevărat, în istoria alimentației exista această vorbă care spunea: dimineața să mănânci ca un rege, iar seara ca un om sărac, doar că aceste vorbe erau valabile pentru momentele în care omenirea chiar muncea fizic. După anii 70 munca fizică a fost înlocuită de infustrializare și atunci au apărut mari diferențe în activitatea noastră fizică între momentul prânzului și seară nu prea sunt”, a adăugat Mihaela Bilic.

„Nici măcar din punct de vedere al temperaturii la care trăim: nu mai ținem cont de sezoane. Am ajuns să trăim constant la 21-24 de grade Celsius. Și atunci nici măcar acea termogeneză care presupunea o cheltuială în plus din cauza frigului nu se mai petrece. Așa că, recomandările în nutriție trebuie adaptate și schimbate”, a mai explicat Mihaela Bilic.

Ce facem cu masa de seară?

„Nu avem cu toții același obiectiv și masa de seară poate fi aleasă în funcție de dorințele noastre. Dacă avem atenție la siluetă și să slăbim: la masa de seară eliminăm făinoasele. Conțin amidon, combustibil pentru mișcare – se presupune că după ora 18:00 mae muncă și activitate fizică nu mai avem.

Dacă ținem la siluetă și vrem să slăbim, masa de seară ar trebui să fie alcătuită din proteine – carne, pește – și lângă ele legume, indiferent de care vreți voi. Dacă farfuria noastră pentru cină vrem să fie de slăbit, atunci jumătate are proteine și jumătate are legume din belșug”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

„Dacă nu suntem la dietă, aunci pot fi prezene și făinoasele. Farfuria ideală, în acest caz, conține jumătate legume, iar cealaltă jumătate se împarte între făinoase și proteine”, a mai spus Mihaela Bilic.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mihaela Bilic: Mâncarea combinată este cea sănătoasă, nu mâncarea disociată. Singurul argument al disocierii este slăbitul | VIDEO


Ultimele stiri
Proteste pentru schimbări în justiție au loc vineri seară în București și în alte orașe din țară: „Susținem…

Ce dosare importante au avut unii dintre magistrații care au stat în spatele președintei Curții de Apel București…

Solidaritate între magistrați, după denunțarea problemelor din justiție. Patru judecători din Arad au semnat scrisoarea magistraților: „Există acele…

Vrancea: Două femei au ajuns la spital cu suspiciune de botulism. Medicii veterinari au prelevat probe din mâncarea…

Două tipuri de lapte praf pentru bebeluși au fost retrase din magazine, după găsirea unei bacterii care provoacă…

Un alt magistrat confirmă neregulile din justiție. Procurorul Zafer Sadîc: S-au tot strâns numeroase probleme sistemice. Ce au…

Neamț: Un bărbat este cercetat pentru braconaj arheologic, după ce ar fi pătruns în zone de patrimoniu fără…

Peste 130.000 de oameni au semnat petiția adresată preşedintelui Nicuşor Dan şi premierului Ilie Bolojan prin care solicită…

Peste 500 de judecători și procurori din toată țara au semnat mesajul de sprijin pentru magistrații care au…

INS: Salariul mediu net a crescut în octombrie cu aproape 50 de lei în unele domenii, comparativ cu…