Confidenţialitate


Cum arată farfuria ideală dacă vrei să slăbești, dar și să mănânci după ora 18:00? Mihaela Bilic explică


Masă cu mâncare

Mâncăm sau nu după ora 18:00: Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat la Europa FM, în emisiunea „Frecvența Gustului”, că „masa de seară poate fi aleasă în funcție de dorințele noastre”. Pentru că farfuria unei persoane care vrea să slăbească, dar mănâncă după 18:00, arată diferit de farfuria unei persoane care nu vrea să slăbească.

„Ați auzit că o mulțime de nutriționiști recomandă că nu ar fi sănătos, de dorit să mai mâncăm după ora 18:00. Argumentele sunt care mai de care mai spectaculoase: că metabolismul nu mai funcționează și tot ce mâncăm după 18:00 ne îngrașă. Sunt lucruri ne sperie, mai degrabă. Recomandările au fost spuse în toate mediile și foarte multe persoane în prezent se simt vinovate dacă mănâncă seara”, a spus Mihaela Bilic.

„Este adevărat, în istoria alimentației exista această vorbă care spunea: dimineața să mănânci ca un rege, iar seara ca un om sărac, doar că aceste vorbe erau valabile pentru momentele în care omenirea chiar muncea fizic. După anii 70 munca fizică a fost înlocuită de infustrializare și atunci au apărut mari diferențe în activitatea noastră fizică între momentul prânzului și seară nu prea sunt”, a adăugat Mihaela Bilic.

„Nici măcar din punct de vedere al temperaturii la care trăim: nu mai ținem cont de sezoane. Am ajuns să trăim constant la 21-24 de grade Celsius. Și atunci nici măcar acea termogeneză care presupunea o cheltuială în plus din cauza frigului nu se mai petrece. Așa că, recomandările în nutriție trebuie adaptate și schimbate”, a mai explicat Mihaela Bilic.

Ce facem cu masa de seară?

„Nu avem cu toții același obiectiv și masa de seară poate fi aleasă în funcție de dorințele noastre. Dacă avem atenție la siluetă și să slăbim: la masa de seară eliminăm făinoasele. Conțin amidon, combustibil pentru mișcare – se presupune că după ora 18:00 mae muncă și activitate fizică nu mai avem.

Dacă ținem la siluetă și vrem să slăbim, masa de seară ar trebui să fie alcătuită din proteine – carne, pește – și lângă ele legume, indiferent de care vreți voi. Dacă farfuria noastră pentru cină vrem să fie de slăbit, atunci jumătate are proteine și jumătate are legume din belșug”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

„Dacă nu suntem la dietă, aunci pot fi prezene și făinoasele. Farfuria ideală, în acest caz, conține jumătate legume, iar cealaltă jumătate se împarte între făinoase și proteine”, a mai spus Mihaela Bilic.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mihaela Bilic: Mâncarea combinată este cea sănătoasă, nu mâncarea disociată. Singurul argument al disocierii este slăbitul | VIDEO


Ultimele stiri
Timiș: 11 vârstnici au fost diagnosticați cu râie, după ce au fost mutați din centrul de la Lenauheim…

Proteste față de neregulile grave din justiție au avut loc aseară în București și Cluj. Oamenii au transmis…

Judecătoarea Raluca Moroșanu a fost exclusă din completul de judecată al unui dosar DIICOT, după ce a vorbit…

Sindicatele reclamă că majorarea salariului minim anunțată pentru 2026 „este o aroganță a Guvernului”. Liviu Apostoiu: 10% inflație,…

Cristian Pîrvulescu, despre decizia Coaliției de a crește salariul minim în 2026: „Se vede că șantajul simplu cu…

Salariul minim brut ar urma să crească la 4.325 de lei brut de la 1 iulie 2026 |…

Proiectul „My voice, my choice”, care le va permite femeilor din UE să facă avort gratuit într-un alt…

Piața Victoriei. Cine mai controlează, de fapt, puterea și cât de solidă mai este democrația românească? Invitat este…

Cantităţile de deşeuri cresc cu până la 30% în perioada sărbătorilor de iarnă, arată o analiză | AUDIO

Importurile de gaze rusești vor fi eliminate din UE, până la finalul lui 2027. Noua lege urmează să…