Cum arată cel mai civilizat protest din lume

Hong Kong a intrat în cea mai gravă criză politică de când insula a fost retrocedată Chinei în 1997, manifestanţii prodemocraţie cerând libertăţi politice pe care Beijingul refuză să le ofere.

De patru zile, protestatarii au ieşit cu zecile de mii pe străzi. Ei ocupă artere strategice, paralizând numeroase cartiere. Miercuri şi joi sunt zile libere în Hong Kong, astfel că numeroşi locuitori nu sunt nevoiţi să meargă la serviciu.

Organizatorii speră, prin urmare, la o mobilizare în creştere, mai ales dacă poliţia va menţine o prezenţă redusă cum a făcut de duminică seară, când poliţiştii au încercat să disperseze manifestanţii cu gaze lacrimogene.

Zeci de mii de tineri au ocupat centrul Hong Kong-ului într-o manifestaţie maraton pentru democraţie şi pentru dreptul de a-şi alege liber conducătorii. Au fost agresaţi de forţele de ordine, care i-au gazat cu lacrimogene şi i-au împroşcat cu tunuri cu apă, în timp ce guvernul de la Beijing a avertizat că ar putea trimite armata în Hong Kong pentru restabilirea liniştii.

Totuşi, protestul continuă, şi are nişte particularităţi care uimesc lumea întreagă, după cum relatează jurnaliştii BBC, citaţi de Vlad Petreanu şi George Zafiu în Deşteptarea:

  1. În pauzele dintre ciocnirile cu poliţia, elevii şi studenţii care participă la manifestaţii îşi deschid caietele, manualele şi culegerile şi îşi fac temele.

  2. Pe baricadele ridicate la intrările în zona de protest studenţii au arborat diverse sloganuri pro-democraţie, dar au pus şi pancarte în care-şi cer iertare de la restul locuitorilor Hong Kong-ului pentru neplăcerile create de manifestaţie.

  3. Demonstranţii sunt preocupaţi de igienă şi de faptul că ar putea începe să miroasă urât din cauză că aleargă atât de mult prin piaţă, fugăriţi de poliţişti, aşa că printre manifestanţi se distribuie kituri de igienă personală, sprayuri cu apă şi deodorante, ca să fie lumea curată şi plăcut mirositoare.

  4. Zecile de mii de demonstranţi au ales să se-nghesuie în piaţă dar să nu calce pe iarba unui monument din zonă, pentru că administratorii monumentului i-au rugat să nu le strice peluza.

  5. La sfârşitul fiecărei zile de protest, manifestanţii strâng şi reciclează gunoiul, astfel încât demonstraţia poate reîncepe a doua zi în condiţii de curăţenie.