Confidenţialitate

Cum ar putea Comisia Europeană să contracareze speculațiile în energie. Cristian Pârvulescu: „Țările OPEC, fără bază economică, setează prețurile”

Franța va limita creșterea prețurilor la curent electric și gaze pentru consumatorii casnici la cel mult 15% de la începutul anului viitor. Decizia vine în contextul în care Uniunea Europeană a propus reducerea consumului de energie la orele la care prețurile sunt cele mai mari dar și  taxarea suplimentară a companiilor din energie a căror profit va fi în acest an cu cel puțin 20% mai mare decât media ultimilor trei ani.

Din taxarea suplimentară a companiilor care au făcut profituri foarte mari din creșterile de prețuri la electricitate și gaze, Uniunea Europeană vrea să colecteze cel puțin 140 de miliarde de euro.

Banii ar urma să ajungă la locuitorii Uniunii care nu își mai permit să plătească facturile mari și la firmele ce riscă falimentul.

În emisiunea Deșteptarea, profesorul Cristian Pîrvulescu a explicat că, acum, Comisia Europeană încearcă să contracareze speculațiile de pe piața de energie:

„Prețurile la hidrocarburi, la petrol spre exemplu, sunt stabilite de grupuri de țări precum OPEC fără niciun fel de bază economică, doar pe baza speculației. Dacă ar fi economia, nu-i așa, o cerere mare ar stimula o ofertă mare, pe când țările OPEC refuză categoric să mărească producția, mergând pe linia Rusiei care s-a alăturat acestora.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Pîrvulescu atrage atenția că în lipsa unor măsuri ferme, Uniunea riscă să se confrunte cu revolte:

„Se plafonează doar acolo unde nu există legătură cu hidrocarburile, adică unde curentul electric spre exemplu este produs din uraniu, energie nucleară sau din energie regenerabilă, se plafonează pentru că nu depinde de prețul hidrocarburilor, care a crescut. În celelalte părți câștigurile sunt mari și este o taxă conjuncturală care va trebui să fie plătită pentru că altfel riscurile de tulburări sociale vor fi foarte mari, ceea ce își și dorește Vladimir Putin, o Europă fierbinte într-o iarnă înghețată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Propunerile Comisiei vor fi analizate de un grup de experți, iar miniștrii Energiei vor incerca să finalizeze planul în cel mult 2 săptămâni.

Citește și: Ministrul Energiei: „Trebuie să ne gândim și la bonificații, ca oamenii să știe că vor primi ceva în plus la schimb dacă reduc consumul” | VIDEO

Foto: Shutterstock