Confidenţialitate

Cum apar punctele albe și cum pot fi tratate (P)

Punctele albe sunt cunoscute drept mici chisturi care apar sub piele în special la nivelul tenului. Spre deosebire de coșuri sau de punctele negre care sunt deschise la suprafață, cele de grăsime nu produc inflamații locale, iar pielea din jurul nu se înroșește. În termeni medicali, punctele albe sunt denumite și “milia”, iar dimensiunile lor nu depășesc 2 milimetri. Deși nu sunt dureroase și nu produc simptome, cum ar fi mâncărimi, ele sunt caracterizate în general ca având aspect inestetic, motiv pentru care cele mai multe persoane își doresc să le facă să dispară. Una dintre marile greșeli este încercarea de a le “stoarce”. Extracția punctelor albe acasă este contraindicată.

În cazul în care ai puncte de grăsime și vrei să știi cum se formează, dar și cum pot fi tratate, mai jos găsești toate informațiile de care ai nevoie.

Ce sunt și de ce apar punctele albe?

Aceste puncte se formează atunci când celule moarte de keratină se strâng sub piele și formează mici chisturi de culoare albă sau galbenă cu dimensiuni de până la 2 milimetri. Keratina este proteina naturală din corp care se găsește de obicei în tesuturile pielii, în păr și unghii. Ele nu prezintă inflamații la nivelul pielii și nici alt timp de simptomatologie, desi sunt adesea confundate cu coșuri sau cu forme ușoare de acnee. Singura problemă este dat de aspectul inestetic, în special atunci când apar pe față. Cel mai des, ele se formează în jurul ochilor și al pomeților.

La întrebarea “de ce apar punctele albe”, unul dintre răspunsuri ar putea avea legătură cu produsele cosmetice nepotrivite pentru ten, care ți-au blocat porii. Dacă ai folosit o cremă mult prea grasă pentru tipul tău de piele sau un fond de ten pe bază de ulei, e posibil ca acestea să fi obstrucționat glandele sebacee, lucru care a dus la formarea punctelor de grăsime. O altă cauză ar putea fi tulburările hormonale, transpirația în exces sau expunerea la soare, respectiv razele ultraviolete, în ciuda faptului că ai utilizat protecție UV.

Punctele de grăsime apar atât la adulți și adolescenți, cât și la bebeluși. Există nou-născuți care vin pe lume cu milia, dar la fel și în celelalte cazuri nu provoacă inflamații, umflături sau alte simptome.

Cum tratezi punctele de grăsime?

Prima regulă atunci când îți dorești scapi de punctele albe este să nu încerci să le elimini la tine acasă. Ele nu se “storc”, acest lucru este contraindicat căci poate duce la apariția infecțiilor și a cicatricilor. Dacă abia ai sesizat apariția lor, aplică un exfoliant în zona cu probleme pentru a îndepărta celulele moarte. Așteaptă câteva zile și verifică dacă nu cumva au trecut de la sine. În general, cele superficiale dispar cu ajutorul unei exfolieri blânde. În cazul în care ele sunt mai profunde, e necesar să apelezi la ajutorul unui specialist. În urma unei examinări a pielii, medicul dermatolog îți va spune ce tratament e necesar să urmezi (medical sau cosmetic) și dacă sunt necesare investigații suplimentare. Dacă nu dispar de la sine, cele mai frecvente metode de tratare a punctelor de grăsime sunt procedurile de curățare într-un cabinet specializat sau îndepărtarea lor cu ajutorul laserului.

Punctele albe nu se inflamează și nu se înroșesc asemenea coșurilor. Nu încerca lezarea lor acasă, căci riști să rămâi cu cicatrici. Apelează la o exfoliere blândă, cu ajutorul unui produs abraziv care să îndepărteze celulele moarte din zona cu probleme. Dacă nu dispar de la sine după o perioadă, mergi la un medic dermatolog pentru o examinare și pentru un eventual tratament specializat.

Foto: Amanda Dalbjorn/Unsplash