Confidenţialitate

Cum alegem biciclete de copii potrivite (P)

Toți iubim mersul cu bicicleta. Este un mod relaxant de a petrece timpul liber și de a face puțină mișcare. Indiferent că alegi mersul cu bicicleta pentru a te deplasa în oraș, pentru drumul până la muncă și înapoi, poate pentru un traseu montan dacă ești mai aventurier și îți place puțină adrenalină sau doar pentru o plimbare, mersul cu bicicleta este o adevărată plăcere în special pentru senzația de libertate pe care ți-o conferă.

Însă, pentru a te bucura de acest mod de a te deplasa, este bine să începi de mic să înveți să mergi pe bicicletă. Având în vedere dezvoltarea de care ne bucurăm în ultimele decenii, nu putea fi lăsată la o parte industria bicicletelor, mai ales că în multe locuri din lume este foarte promovat mersul cu bicicleta. Odată cu această dezvoltare au apărut tot mai multe îmbunătățiri indiferent că vorbim despre material, design, accesorii etc.

În prezent piața bicicletelor este foarte dezvoltată și poți găsi un model de bicicletă pentru orice tip de teren și întrebuințare. De exemplu bicicleta de oraș, de munte, olandeză, pliabilă și în ultima perioadă este în dezvoltare bicicleta electrică.

Însă până sa cumpărăm o bicicletă trebuie să știm să mergem pe ea și ,cum subliniam mai sus, este bine să începem să învățăm de când suntem mici. În cele ce urmează vom discuta puțin despre biciclete de copii și de ce aspecte trebuie să ținem cont când vrem să achiziționăm una.

Până să alegem modelul și celelalte accesorii ce vin odată cu bicicleta este bine să fim atenți, în principal, la acești 3 factori.

Reach – Sau distanța între ghidon și corpul copilului

Pentru această componentă trebuie să iei în calcul faptul că o mare parte din copii preferă să pedaleze într-o poziție mai verticală decât a unui adult, tocmai de aceea este bine să urmărești ca ghidonul bicicletei să fie puțin mai ridicat și mai apropiat de acesta.

Greutatea

Trebuie să ții cont că sunt studii care au arătat că o bună parte din bicicletele pentru adulți ajung în jurul a 20% din totalul greutății persoanei, pe când la copii este undeva în jurul a 50% din greutate. Cu alte cuvinte, cu cât bicicleta este mai grea cu atât îi va fi mai greu piticului să o controleze. Ideal, cel puțin pentru primele modele, este indicat să urmărești ca modelele de biciclete pentru copii să fie cât mai ușoare și trecerea către bicicletele mai grele și mai rezistente să fie treptată.

Geometria

Geometria bicicletei este, de asemenea, foarte importantă în viitoarea alegere. Aceasta determină cât de mult control are copilul asupra bicicletei. Cu cât centrul de greutate este mai ridicat și distanța dintre roți este mai scurtă cu atât micii cicliști vor avea probleme în a-și menține echilibrul.

Ca să te asiguri că faci alegerea corectă este necesar să mergi fizic să cumperi bicicleta pentru cel mic și să îl urci în șa pentru a vedea dacă stă confortabil și acel model este potrivit pentru el.

Odată stabilită mărimea potrivită a bicicletei ne putem uita și la următoarele aspecte.

Cadrul pentru biciclete

Vom începe cu cadrul, iar pentru bicicletele pentru copii cadrul trebuie să fie suficient de rezistent pentru a face față la un grad mai ridicat de uzură din partea celor mici.

Suspensiile

Următorul criteriu la care trebuie să fii atent sunt suspensiile. Chiar dacă sunt puțin mai scumpe, recomandăm ca acestea să fie pe aer și nu pe arc. Diferența constă în capacitatea acestora de a face față șocurilor. O suspensie pe aer opune o rezistență mai bună la șocurile mici și medii, pe când amortizoarele pe arc, având în vedere greutatea mică a copilului, vor amortiza foarte bine șocurile mari însă sunt aproape inutile în cazul șocurilor mici și medii.

Roțile

În cazul roților, este bine sa mergi către modele cu roți mai mici deoarece o roată mai mare, chiar dacă absoarbe șocurile puternice mai bine, vine la pachet cu o greutate mai mare și o manevrabilitate mai mică.

Pentru biciclete de copii există modele cu frâne special adaptate nevoilor celor mici. În această categorie avem următoarele sisteme:

  • De la Guardian Bikes avem Surestop – acest sistem activează frânele de pe ambele roți simultan cu ajutorul unei singure manete.
  • Având în vedere ca micuții cicliști mai confunda dreapta cu stânga și, uneori, frâna față cu cea din spate, cei de la WoomBikes au vopsit frâna de spate cu verde.

Bineînțeles că nu putem uita de siguranță, astfel că este important ca atunci când hotărâm să cumpărăm o bicicletă pentru copii sa vină la pachet cu o cască de protecție și, ar fi indicat pentru început, niște genunchiere pentru situațiile în care cel mic va fi mai viteaz decât ar trebui.

Indiferent dacă ai un model în minte sau nu, este important ca atunci când faci alegerea de a cumpăra o bicicletă pentru copii să ții cont de aspectele de mai sus și sigur vei face alegerea potrivită.

Foto: Markus Spiske/Unsplash