Confidenţialitate

Cum afectează arestarea şefului ANI credibilitatea Agenţiei Naţionale de Integritate?

Cred că a devenit evident pentru toată lumea că lupta anticorupție produce deja de ceva timp o adevărată revoluție în România. În alți termeni și peste secole, dacă ar fi să comparăm această revoluție anticorupție din țara noastră cu revoluția franceză de la 1789, atunci Horia Georgescu șeful Agenției Naționale de Integritate este un adevărat Robespierre. Exponent al terorii prin ghilotinare adevăratul Robespierre a sfârșit el însuși sub ghilotină pentru că teroarea ca instrument al Revoluției a sfârșit prin a deveni un instrument al luptei politice dintre revoluționari.

Înapoi în zilele noastre și la lupta anticorupție ce se petrece sub ochii noștri, după arestarea șefei antimafia, după arestarea șefului Agenției Naționale de Integritate este normal să ne întrebăm dacă aceste instrumente Anticorupție nu au devenit cumva alături de DNA instrumente ale luptei politice.

ANI a enervat zeci de parlamentari, sute de funcționari publici, ba chiar însuși președintele Klaus Johannis, în calitate de primar al Sibiului s-a judecat cu Agenția de Integritate până după părăsirea funcției de primar în favoarea cele de președinte.

Și totuși Agenția Națională de integritate a fost în toți acești ani unul dintre pilonii luptei anti-corupție, fiind și cel mai vulnerabil s-a încercat permanent modificarea legii de funcționare, pilirea dinților, lăsarea fără obiect de activitate.

Doar intervenția fermă a Comisiei Europene a salvat ANI. Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu știu, ANI este instituția care verifică averile parlamentarilor, modul în care acestea pot fi justificate de sursele legale de venit ale acestora, precum și eventualele incompatibilități în exercitarea unei funcții publice cu interesele private ale conducătorilor noștri.

Vă întreb astăzi la România în Direct în ce măsură credeți că arestarea șefului Agenției Naționale de Integritate afectează credibilitatea acestei instituții. Sau, ca să mergem mai departe cu întrebarea… considerați că suspiciunea de corupție ce planează acum asupra șefului ANI îi îndreptățește pe cei cărora ANI le-a confiscat averile să își ceară înapoi banii, funcțiile?

Invers, după aceste fapte de arme ale DNA-ului încrederea dumneavoastră în procurorii anticorupție a crescut sau a scăzut?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-cum-afecteaza-arestarea-sefului-ani-credibilitatea-institutiei-17-03-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]