Confidenţialitate

Cum a ajuns Cristi Puiu viral cu ”200 de minute”

Cristi Puiu a refuzat să poate masca pe scena Festivalului Internaţional de Film Transilvania, iar discursul său a devenit viral și a atras numeroase critici. Cristi Puiu a afirmat că ”este inuman” că cineva să stea cu mască pe faţă 200 de minute, atât cât dura proiecţia filmului ”Malmkrog”.

”Este un film de 200 minute. Să staţi cu masca pe faţă şi să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Vă rog să plecaţi când simtiţi că trebuie să ieşiţi.

Când nu mai suportaţi, să plecaţi. Vă rog foarte mult! Dacă dumneavoastră sunteţi astăzi aici şi vă uitaţi la un film este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în Decembrie ’89 care au spus nu dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil.

Oamenii la Cluj sunt disciplinaţi şi atenţi la aceste detalii (cu referire la normele de distanţare socială), dar ca orice abuz trebuie amendat. Dacă nu o faceţi dumneavoastră, prin vot de această dată, nu o face nimeni. Respect distanţarea socială şi port masca de fiecare dată când intru într-un spaţiu închis, dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă că o să mergeţi în mâini, pe Eroilor”, a transmis Cristi Puiu de pe scena TIFF 2020.

”Malmkrog” are scenariul este scris de Cristi Puiu , după „Trois entretiens”, un text al filosofului rus Vladimir Soloviov.

„Malmkrog” a fost filmat de-a lungul a 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu) şi este construit în jurul a cinci personaje. Actorii vorbesc în limba franceză – doar câteva replici sunt în germană, rusă şi maghiară. Decorul şi costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Din distribuţia filmului fac parte Frederic Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaite, Marina Palii, Ugo Broussot şi Istvan Teglas.

„Malmkrog” este o coproducţie România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Macedonia de Nord.