Cubanezii vor putea călători în străinătate (AUDIO)

De luni va intra în vigoare reforma legii privind migrarea

O măsură așteptată zeci de ani de populație și adoptată de preşedintele Raul Castro.

Cu toate acestea, sportivii și alte personalități considerate ‘esențiale’ vor fi obligați să ceară acordul autorităților pentru a părăsi Cuba.

Începând cu 14 ianuarie, toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani vor putea călători în afara insulei. Măsura a fost anunțată încă din octombrie de președintele Raul Castro.

Anunțul oficial a fost făcut la televiziunea cubaneză de colonelul Lamberto Fraga, unul dintre responsabilii serviciului de migraţie.

Potrivit noii legi, durata sejurului în străinătate va fi prelungită de la 11 la 24 de luni.

Vestea îi bucură pe cubanezii care trăiesc în străinătate – aproximativ 2 milioane – dintre care 80 la sută în Statele Unite, în principal în Florida. Mulți au fugit în timpul turneelor sau misiunilor în străinătate.

În continuare, sportivii cu performanțe și alte personalități vor avea nevoie de un acord din partea autorităților pentru a ieși din țară. Medicii, spre exemplu, pot călători unde vor. Oricum, autoritățile nu au prezentat lista completă a categoriilor pentru care vor fi menținute restricțiile.

Pănă acum actele de ieșire costau până la 500 de dolari – plus biletul de avion. Fapt care făcea imposibile călătoriile în străinătate pentru cubanezi, cu un venit lunar de 20 de dolari.

Din anii ’60, cubanezii care voiau să părăsească insula erau nevoiţi să solicite o ‘carte albă’ şi să prezinte o scrisoare de invitaţie. În altă țară nu puteau rămâne mai mult de 11 luni. În caz contrar le erau confiscate bunurile și erau expatriaţi definitiv.