Cuba: Alegeri pentru desemnarea membrilor Parlamentului

Peste opt milioane de cubanezi sunt aşteptaţi duminică la secţiile de votare pentru a-şi desemna reprezentanţii în parlament, penultimul pas în procesul politic care va culmina luna viitoare cu alegerea primului preşedinte al Cubei de după 1959 care nu provine din familia Castro.

Alegătorii cubanezi vor trebui să se pronunţe asupra a două liste de candidaţi – una pentru formarea Adunării Naţionale (parlamentul), ce are 605 membri, şi cealaltă pentru constituirea celor 14 adunări provinciale ce reunesc 1.265 de delegaţi, notează Agerpres.

Deşi candidaţilor nu li se cere să facă parte din Partidul Comunist, singurul partid legal din Cuba, majoritatea dintre ei sunt membri ai acestuia.

Printre candidaţii la funcţia de parlamentar, selectaţi de comisiile controlate de partid, se află preşedintele în exerciţiu Raul Castro (86 de ani) şi doi foşti camarazi de-ai săi din timpul revoluţiei din 1959, vicepreşedinţii Jose Ramon Machado Ventura (87 de ani) şi Ramiro Valdes (85 de ani).

Raul Castro a declarat că va demisiona din funcţia de preşedinte la finalul celui de-al doilea său mandat de cinci ani, în luna aprilie.

Mulţi analişti politici se aşteaptă ca şi foştii săi camarazi revoluţionari să se retragă din guvern, marcând astfel o schimbare de generaţii în politica de la Havana.

La 19 aprilie, Adunarea Naţională formată după scrutinul din 11 martie va alege noul preşedinte al Cubei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS