Confidenţialitate

Cu sacoșa de bani la partid. Sumele primite ilegal în campanii nu mai pot fi confiscate

Legea finanțării partidelor a fost modificată astfel încât sumele folosite ilegal în campanie nu mai pot fi confiscate.

Legea – modificată în comisia juridică de majoritatea PSD – a primit miercuri votul final în Camera Deputaților și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Aleșii au stabilit și că ”suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel mult 0,04% din PIB ”– o valoare mult mai mare decât în prezent.

 

Plenul Camerei Deputaților a abrogat articolele potrivit cărora sumele primite ilegal în campanie de partide se confiscă și devin venituri la bugetul de stat.  Noua formă a legii prevede doar o amendă de până la 200 de mii de lei pentru astfel de cazuri.

Amendamentele au fost depuse și votate încă din Comisia Juridică de deputații PSD. 

Tot la propunerea social-democraților, crește finanțarea alocată anual partidelor de la bugetul de stat.  Sumele pot ajunge acum chiar și la 0,04% din Produsul Intern Brut.

Tot la propunerea PSD, suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi cel mult 0,04% din PIB, iar pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei. În forma supusă modificării, legea prevedea că suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.

Un alt amendament adus legii prevede că “în cazurile prevăzute la art. 52 alin. (1) pct. 1, 5-8, 20, 29 şi 30, precum şi la alin. (2) pct. 21 fac obiectul confiscării numai sumele de bani care depăşesc limitele maxime prevăzute de lege pentru donaţii, împrumuturi, contribuţii şi cheltuielie electorale, cu excepţia sumelor neutilizate“.

USR va ataca legea la CCR

USR a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională – întrucât varianta votată în Camera Deputaților modifică substanțial proiectul adoptat în Senat.

Membru al comisiei juridice, deputatul USR Cristian Ion  considera, recent, la Europa FM că aceste amendamente sunt extrem de periculoase.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

”Practic, mutilează, deturnează întregul sens al legii. Această măsură a confiscării era foarte eficientă – acum dacă folosești 1 milion de euro, să spunem, în mod ilegal într-o campanie, acea sumă nu va fi confiscată, vei plăti doar 10.000 sau 20.000 de lei”, susținea deputatul USR.