Confidenţialitate

Cu cât vor fi plătiți medicii de familie în cadrul campaniei de vaccinare anti-COVID. OUG, pe masa Guvernului

Guvernul are vineri o ședință în care este așteptat să adopte o ordonanță care reglementează implicarea medicilor, a asistenților medicali și a registratorilor la etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19.

Actul normativ, care va trebui completat însă de mai multe ordine de ministru al Sănătății, vine extrem de târziu, în ziua în care vaccinarea a milioane de oameni ar trebui să debuteze.

În proiectul de ordonanță, se prevede că toate cheltuielile legate de vaccinarea populației cuprinsă în etapele 2 și 3 sunt suportate de la bugetul de stat, peste 2 miliarde de lei.

1,4 miliarde de lei este suma necesară pentru plata personalului medical și a registratorilor implicați în vaccinare.

Astfel, pentru vaccinare, medicii vor fi plătiți cu 100 de lei pe oră, asistenții cu 50 de lei, iar registratorii cu 25 de lei pe oră.

Medicii de familie vor fi plătiți  și ei pentru informarea pacienților, programarea lor pe platforma de vaccinare, monitorizarea și raportarea eventualelor reacții adverse:

a)pentru primii 25% dintre cei înscriși pe lista proprie, eligibili la vaccinare-30 lei/serviciu;

b)peste pragul de 25%  dintre cei înscriși pe lista proprie până la 45% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare-40 lei/serviciu;

c) 50 lei/serviciu-pentru intervalul de peste 65% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare.

Problema este că, pentru a fi plătit, personalului medico-sanitar și registrator care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare trebuie să încheie contracte noi cu diferite instituții, iar  ordonanța prevede că modelul de contract, documentele în baza cărora se încheie contractul, drepturile şi obligaţiile părţilor, se stabilesc prin ordinele ce vor fi adoptate în 2 săptămâni.

Extrem de târziu, spune vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, doctorul Gindrovel Dumitra. Cel puțin 5 milioane de persoane cu boli cronice sau de peste 65 de ani ar putea să se vaccineze în etapa a II-a:

„Discutăm în acest moment de un sistem de vaccinare care este construit de la zero care, oricât de mult încerci să-l gândești și să anticipezi anumite situații pe care le poți întâlni în practică, s-ar putea ca, în fiecare zi, să descoperi alte și alte situații. (…) Să sperăm că actul normativ va fi cât se poate de cuprinzător.”

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății anunță că nu va accepta pierderi de vaccin mai mari de 10% pe tot întreg lanțul de depozitare, distribuție și de consum al vaccinurilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru