Confidenţialitate

Cu Anamaria Vartolomei în rol principal, filmul “Evenimentul” va rula în cinematografe din 24 iunie | VIDEO

„Evenimentul”, filmul care a adus-o în atenţia publicului şi a criticilor pe tânăra actriţă de origine româno-franceză Anamaria Vartolomei, va rula în cinematografe din 24 iunie.

Lungmetrajul a câştigat trofeul Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia în 2021.

Grație acestui rol, Anamaria Vartolomei a obținut premiul Tânără Speranţă la Premiile César și distincția pentru Cea mai bună actriţă la Premiile Lumière, unde producţia a mai fost recompensată şi trofeul pentru Cel mai bun film.

Regizat de Audrey Diwan, cu un scenariu adaptat după povestea autobiografică a romancierei Annie Ernaux, filmul spune povestea unei tinere studente din Franţa anilor 60, înainte de legalizarea avortului, al cărei viitor este ameninţat după ce rămâne însărcinată.

„Evenimentul” a fost descris de către publicaţia americană Variety drept „o dramă captivantă, dar şi un avertisment despre urgenţa necesităţii protejării drepturilor reproductive ale femeilor”.

„Am fost atrasă de dihotomia asta, avorturi pe străduţe ascunse şi realitatea concretă a procedurii. Primele mele gânduri au fost la corpul acestei femei, prin ce transformări trebuie să fi trecut din momentul în care a aflat că este gravidă. Şi la dilema în faţa căreia se află – îşi riscă viaţa şi avortează sau păstrează copilul şi îşi sacrifică viitorul? Corpul sau mintea? Nu aş vrea să fiu nevoită să aleg între cele două. Toate aceste întrebări erau adresate în textul original, eu doar am încercat să le traduc în imagini: un proces carnal care să îmi permită să transform naraţiunea într-o experienţă fizică, într-o călătorie care sper că este posibilă dincolo de considerente de perioadă sau gen”, spune Audrey Diwan.

Anamaria Vartolomei, protagonista filmului, are 22 de ani, s-a născut la Bacău, iar copilăria şi-a petrecut-o alături de bunici până la şase ani, când şi-a urmat părinţii în Franţa. A descoperit actoria la şcoală şi câţiva ani mai târziu a debutat în rolul principal din My Little Princess, filmul Evei Ionesco, alături de Isabelle Hupert.

„Când am citit scenariul prima oară, iar apoi cartea, am fost şocată de violenţa şi cruzimea realităţii unui proces de avort clandestin. Am fost în primul rând destul de furioasă faţă de ignoranţa mea în ceea ce priveşte subiectul, iar apoi furia asta s-a mişcat într-o formă de ură faţă de nedreptatea între şansa mea ca cetăţeană franceză, cu drept deplin la avortul medicalizat, şi lipsa de mijloace în unele ţări, ca Polonia, sau state din SUA, ca Texas, de exemplu. Annie Ernaux îşi povesteşte situaţia din anii ’60, însă, aceasta încă există, din păcate, şi fete ca ea încă se luptă din greu pentru a avea dreptul la alegere. Am văzut acest film ca pe o oportunitate pentru a apăra aceste fete care suferă în singurătate şi tăcere.”, spune Anamaria Vartolomei într-un interviu acordat Elle România.

Filmul va fi prezentat la TIFF 2022.