Confidenţialitate

Cu 5 săptămâni înaintea startului JO Tokyo, organizatorii accelerează pregătirile

Vicepreşedintele Comitetului Internaţional Olimpic a sosit în Japonia, în timp ce organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au accelerat pregătirile, cu 5 săptămâni înaintea startului competiţiei, amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

Înainte de vizita lui John Coates, câteva zeci de persoane au manifestat împotriva Olimpiadei din capitala Japoniei, deşi sondajele recente arată o scădere a opoziţiei populaţiei nipone faţă de Jocuri.

În cursul zilei de marţi, responsabilii comitetului Tokyo-2020 vor publica versiunea finală a măsurilor de combatere a coronavirsului, conţinute în “manuale” (playbooks), care garantează, în opinia lor, securitatea Jocurilor Olimpice din această vară.

Aceştia au anunţat deja măsuri precum teste zilnice pentru sportivi şi urmărirea prin GPS a ziariştilor veniţi din străinătate, în încercarea de a linişti publicul japonez, precaut şi sceptic.

Sondajele naţionale au arătat în mod constant că cei mai mulţi dintre japonezi se opun găzduirii Jocurilor în această vară, preferând o amânare sau o nouă anulare. Însă, după sosirea primei echipe olimpice (jucătoarele australiene de softball), aflată deja în Japonia, şi venirea responsabililor CIO, există elemente care indică faptul că opoziţia faţă de “Jocurile Olimpice ale pandemiei” s-a diminuat.

Un sondaj efectuat la începutul lunii iunie a constatat că jumătate din populaţia Japoniei este de acord cu desfăşurarea competiţiei, iar un nou sondaj de opinie lansat luni seara a arătat că 64% dintre cei chestionaţi sunt acum în favoarea găzduirii Jocurilor Olimpice.

Organizatorii au decis deja, în luna martie, să interzică prezenţa spectatorilor care vin din străinătate, din cauza riscurilor prea mari pentru sănătate, iar luna aceasta trebuie să ia o decizie cu privire la prezenţa spectatorilor locali. Acest anunţ este aşteptat să vină după o decizie a guvernului japonez privind regimul stării de urgenţă sanitară în vigoare la Tokyo şi în alte nouă prefecturi ale ţării, până la 20 iunie.

Conform presei nipone, John Coates va rămâne în carantină timp de trei zile, după care va fi supus anumitor restricţii de circulaţie. Carantina obligatorie de 14 zile impusă în Japonia persoanelor care vin din străinătate este relaxată în cazul participanţilor la Jocurile Olimpice.

X