Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu se oferă voluntar pentru vaccinul anti-COVID: ”Vin, mă vedeți dacă mă înverzesc, dacă putrezesc” | VIDEO

Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu în Piața Victoriei pentru a comenta anunțul autorităților:  vaccinul anti-Covid va ajunge în România la sfârșitul lunii decembrie sau în primăvară.

Între timp, Barometrul de Sănătate Publică arată că aproape 40% dintre români spun că nu s-ar vaccina anti-COVID.

„Este datoria președintelui să afișeze acest aer optimist. Lucrurile, în ceea ce privește colaborarea autorităților, legătura dintre ele și public, nici pe departe situația nu este atât de luminoasă pe cât vrea să o descrie președintele, asta știu cei care au ghinionul să intre în contact acum, știu că nu e deloc bine ce se întâmplă”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul spune că vaccinarea anti-COVID este singura cale spre revenirea la normalitate:

„Singura cale spre o viață din nou normală în România și în lume este vaccinul. Ce se întâmplă acum, aceste măsuri, nu pot să stopeze transmisia în masă, pot cel mult să reducă cifrele și nici asta nu merge. Nu au scăzut, sunt foarte multe locurile din țară în care nu scade numărul de infectări, în ciuda acestor măsuri. Trebuie vaccinată peste 90% din populație, dacă nu este așa, vaccinul nu funcționează pe un număr prea mic de oameni.”

Până se va ajunge la vaccinarea propriu-zisă, România are de rezolvat însă alte probleme, ce țin de mentalitatea oamenilor, spune Cristian Tudor Popescu:

„Sunt doi dușmani aici, unul este fixația și celălalt este frica. Fixație se referă la inșii imposibil de modificat în gândirea lor, de obicei sunt și de o anumită parte politică. (…) Mai sunt oamenii cărora le e frică de necunoscut, sunt oameni care nu știu despre ce este vorba, mulți se tem că vor face boala.”

Oamenii nu ar trebui să se teamă de viitorul vaccin împotriva coronavirusului, întrucât la crearea acestuia a fost folosită o tehnică nouă, diferită de cele din trecut, a mai spus gazetarul la Piața Victoriei:

„Este un vaccin artificial, sunt create niște molecule în laborator, nu sunt bucăți de virus moarte, ele stârnesc organismul să își creeze singuri anticorpii. De ce nu se tem oamenii atunci când iau aspirină? Pentru că s-au obișnuit cu ea, cu acest vaccin nu ești obșnuit, e frica de necunoscut.”

În plus, Cristian Tudor Popescu spune că este în interesul companiilor producătoare să lanseze pe piață un vaccin eficient:

„Pericolul nu este în vaccin, sunt firme de miliarde de euro, cu prestigiu uriaș, interesul lor e să câștige, dacă fac un vaccin care să omoare oameni vor da faliment într-un timp record.”

Astfel, invitatul Adrianei Nedelea spune că se va vaccina și el, atunci când îi va veni rândul:

„Mie o să-mi vină târziu rândul, așa cum am făcut în copilărie toate acele vaccinuri, așa o să îl fac și pe ăsta.”

Mai mult, gazetarul spune că se oferă voluntar pentru a primi o doză din noul vaccin, pentru ca oamenii să vadă că este eficient:

„Eu mă pot oferi voluntar să mi se facă vaccinul și apoi vin, mă vedeți dacă mă înverzesc, dacă încep să putrezesc, îmi fac și public vaccinul, după aia lumea se poate uita la mine dacă mor sau nu.”

Emisiunea integrală: