Confidenţialitate

CTP, la Piața Victoriei: Soluția – închidere totală. Guvernul nu vrea să ia măsura înainte de alegeri | VIDEO

Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu s-au întâlnit, din nou, la Piața Victoriei, pe Europa FM, pentru a discuta despre măsurile adoptate recent de tot mai multe țări, printre care și România, în contextul creșterii numărului de cazuri COVID-19.

În țara noastră, înainte de a discuta despre măsurile adoptate de autorități, ar trebui discutat despre aparatele care ar asigura implementarea acestora, dar nu o fac, susține gazetarul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu:

„Dincolo de măsurile generale, e vorba de contactul oamenilor cu organismele de acțiune efectivă la nivelul DSP, cu telefonul la 112, practic acolo trăiește cetățeanul, nu la Palatul Victoria. Aceste organisme funcționează prost, a nu se confunda aceste organisme cu medicii din spitale, care, într-o msură mare, și-a făcut datoria.”

Cât despre declarația premierului Ludovic Orban, care a spus că mortalitatea ridicată se datorează persoanelor care se îmbolnăvesc și au și alte boli, gazetarul spune că afirmația este una corectă și a fost spusă mai întâi de specialiști:

„Nu o spune Orban, care nu e medic specialist epidemiolog, o spune înaintea lui doamna Beatrice Mahler, șefa Institutului Marius Nasta. Sunt statistici clare, suntem pe locul 2 în Europa la calitatea proastă a cetățenilor, mulți dintre români suferă de obezitate, hipertensiune, diabet, care, în cazul COVID, sunt factori agravanți care duc la moarte. E o afirmație corectă.”

În ceea ce privește celelalte măsuri restrictive, acestea sunt luate doar în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din iarnă, a mai spus Cristian Tudor Popescu la Piața Victoriei:

„Guvernul vine cu tot felul de măsuri cu țârâita, încercând să livreze populației senzația că face ceva. Soluția este cea din primăvară, închidere totală, însă Guvernul nu vrea să ia această măsură, pe care o consideră nepopulară, înainte de alegeri. Asta este de fapt problema”.

Pentru a evita o mortalitate ridicată, este nevoie de educație sanitară, este de părere Cristian Tudor Popescu.

„Educația asta sanitară ar trebuie să vină din familie, părinții ar trebui să-și învețe copiii cum să trăiască. Gândiți-vă la atâtea familii unde obiceiurile de viață sunt alea care sunt, adică fumează, mănâncă nesănătos mult, beau, nu fac mișcare. (…) Exemplul viu este mult mai important decât predica. (….) Și atunci se transmit aceste obiceiuri care sunt proaste”.

Referitor la măsurile adoptate acum de autoritățile din România, gazetarul spune că acestea sunt fără sens, cum este cea de a închide parcurile pe timpul nopții:

„Asta mi se pare o aiureală cu închidem parcurile. Asta deja e o forțare a Guvernului ca să dea totul pe populație, că sunt petreceri noaptea în parcuri.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: