Confidenţialitate

CTP, la 5 ani de la Colectiv: Eu nu am să apuc o Românie schimbată. Toți folosesc amintirea morților în campania electorală

Cătălin Striblea l-a avut invitat pe gazetarul Cristian Tudor Popescu, în cadrul unei ediții speciale, la Europa FM, dedicată celor 5 ani care au trecut de la tragedia de la Colectiv.

Perioada care a trecut de atunci s-a simțit diferit pentru fiecare dintre noi, a spus Cristian Tudor Popescu:

„5 ani de proces? Dacă ar fi numai atât, 5 ani ai noștri nu se compară cu 5 ani ai celor care s-au târât prin spitale în toți acești ani, încercând să-și mai vindece rănile rămase în urma Colectivului. Acești 5 ani înseamnă o cifră foarte diferită pentru mulți dintre noi.”

Gazetarul spune că, imediat după incendiul din Colectiv, s-au văzut semnele unei schimbări.

„Am avut atunci această tresărire, când au ieșit cei 50.000 de oameni în stradă, în noiembrie 2015, în memoria și în apărarea celor din Colectiv, în fața nepăsării, cinismului și cruzimii autorităților, m-am gândit că se schimbă ceva în conștiința colectivă și s-a mișcat. Din Colectiv s-a născut manifestația din 2017 împotriva Ordonanței 13, apoi 10 august, apoi rezultatul alegerilor europarlamentare și al celor prezidențiale.

Cred că toate acestea își au originea în acel moment de trezire colectivă, de șoc, oamenii au ieșit atunci în stradă, în noiembrie, nu ca să ceară măriri de salarii, pensii, nu cereau nimic din punct de vedere material și asta mi s-a părut puternic și important. Tot atunci mă întrebam, oare ce se va întâmpla dacă vom avea un Colectiv la nivel național, dacă va fi o epidemie sau un cutremur?”, a declarat gazetarul la Europa FM.

Cu toate acestea, gazetarul spune că în prezent lucrurile nu par să meargă în bine. Ba, mai mult, anumite persoane publice se folosesc de această gtragedie în scop personal:

„Vedem astăzi ce se întâmplă, ceea ce nu-l împiedică pe Victor Ponta să folosească acum, cu cinismul care l-a consacrat, tragedia de la Colectiv ca să-și atragă ceva voturi, spunând că acum are în fiecare zi un Colectiv (…) sugerând că a fost atunci descăunat pe nedrept. Toți folosesc amintirea morților în campania electorală.”

Cât despre vinovați, Cristian Tudor Popescu a reamintit, la Europa FM, că în acest moment nimeni nu se află după gratii.

„Nu există nimeni în pușcărie pentru tot ce s-a întâmplat în 2015, ba, iată, niște oameni l-au votat pe Piedone. (…) Acei oameni nu numai că au murit acolo, acei oameni e ca și cum nu ar fi existat niciodată.”

Astfel, gazetarul este de părere că țara a mers mai degrabă în trecut, în loc să progreseze și nu sunt șanse ca lucrurile să evolueze în viitorul apropiat.

„Concluzia este că eu nu voi apuca să văd, să trăiesc într-o altă Românie decât în România socialistă, trăiesc în continuare, după 30 de ani, în România socialistă a anilor ’80. Din punct de vedere moral, uman, lucrurile nu s-au schimbat, aș putea spune chiar că s-au schimbat în rău, eu simt că e mai puțină disponibilitate a oamenilor de a ține seama de ceilali decât era înainte de 1989.

Atunci, în infernul anilor ’80 parcă erau mai mulți care se gândau să ajute pe alții. Acum, uitați-vă care este reacția față de Colectiv, (…) cei care în vreme ce numărul de morți crește în ATI sunt în fiecare zi găsiți de polițiști în cluburi. Eu nu am să apuc o Românie schimbată”, a mai spus Cristian Tudor Popescu, al Europa FM.

Vezi aici emisiunea integrală: