CSM sesiseaza inspectia judiciara dupa declaratiile unor politicieni

Potrivit CSM, declarațiile unor politicieni, precum Victor Ponta sau Traian Băsescu, ar fi afectat independența justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis: va sesiza inspecția judiciară în cazul tuturor politicienilor care în ultima perioadă ar fi afectat independența justiției, prin declarațiile lor.

Este vorba între alții de premierul Victor Ponta, care a comentat sechestrul pus de procurori la Lukoil, de președintele Traian Băsescu, cel care ar fi dezvăluit informații din dosarul Microsoft încă din faza de urmărire penală, dar și de senatorul PNL, Varujan Vosganian, care a comentat condamnarea fostului său coleg de partid, Sorin Roșca Stănescu.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu spune că nu s-au făcut presiuni politice asupra sa pentru ridicarea sechestrului la compania Lukoil.

Acuză însă reprezentanții companiei rusești că afectează independența justiției, după ce ar fi amenințat că se retrag din România dacă anchetatorii nu ridică sechestrul.

Nicio companie și nici politicienii nu au voie să facă presiuni asupra justiției – spune și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiției, Livia Stanciu.

‘Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale Primului Ministru, domnulVictor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care ştirbeşte independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie. În această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiţiei, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară, după care să aşteptăm săptămâni la rând până când Inspecţia Judiciară va analiza şi propune Plenului concluziile verificărilor făcute, ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM să-l facă la adresa tuturor politicienilor’, a spus jduecătorul Horațius Dumbravă.