Confidenţialitate

CSM critică noile Coduri penale

Un raport intern arata ca – in opinia CSM – pedepsele pentru unele infracţiuni sunt prea mici, iar impactul social nu este benefic.

In raportul CSM, citat de Agerpres, Consiliul cere desfiinţarea instanţelor militare, pe motiv că judecătorii militari nu îndeplinesc garanțiile de independență și imparțialitate. In plus, se arata ca studiile făcute înaintea implementării noilor Coduri penale au fost greşite. Astfel, au fost cheltuite nejustificat sume mari de bani, iar concluziile şi recomandările s-au bazat pe date necorespunzătoare realităţii. Totodata, potrivit raportului, noul Cod penal şi Cod de procedură penală nu au avut un impact social benefic.

CSM susţine că noile Coduri dezincriminează fapte grave. De exemplu, victimele unor accidente rutiere nu sunt protejate. De asemenea, CSM ridică problema pedepselor prea mici pentru infracţiunile care aduc prejudicii financiare statului şi persoanelor. Pedeapsa pentru înşelăciune a fost redusă de la 15 ani de închisoare la cinci ani, indifernet de valoarea prejudiciului.

CSM critică si proasta reglementare şi aplicare a „acordului de recunoaştere a vinovăţiei”. Acestea se fac prea formal, iar dacă instanţa decide să nu accepte acordul, procurorul trebuie să refacă urmărirea penală si apar astfel cheltuieli inutile.