Confidenţialitate

CSM cere abrogarea OUG 7, privind legile Justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât luni transmiterea unei solicitări către Guvern în vederea abrogării Ordonanţei de Urgenţă de modificare a legilor justiției, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM, se arată într-un comunicat al instituției.

Decizia a fost luată cu 12 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” și un vot nul, mai precizează sursa citată.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt de părere că ordonanța trebuie abrogată pentru că pe lângă rezolvarea unor urgențe care țin de examenul în magistratură, ministrul Tudorel Toader a introdus în actul normative chestiuni care n-au fost discutate cu nimeni.

Magistratul Bogdan Mateescu a declarat :

„Din punctul nostru și din punctul meu de vedere, ordonanța de urgență trebuie abrogată, în măsura în care excedează solicitărilor CSM. În foarte multe puncte excedează. Nu am solicitat niciodată pe separarea carierelor  un judecător în funcție să fie procuror general. Singurul organ abilitat constituțional pentru a gestiona cariera magistraților este CSM.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sute de magistrați din toată țara au protestat deja împotriva ordonanței, iar alții vor decide dacă se vor alătura.

Pe de altă parte, mai multe parchete, dar și DIICOT, au decis să întrerupă activitatea, în semn de protest. Mișcarea este fără precedent.