Confidenţialitate


CSAT: România va participa cu 200 de militari la operațiunea de evacuare a cetățenilor afgani


CSAT: România va participa cu 200 de militari la operațiunea de evacuare a cetățenilor afgani

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât participarea Armatei României la operațiunile de evacuare și relocare a cetățenilor afgani, cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

Miercuri, 25 august 2021, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis.

A fost analizată situația din Afganistan și implicațiile acesteia pentru interesele României, atât în planul securității, cât și politic și umanitar.

Evoluția situației din Afganistan este într-o continuă dinamică, iar România, în deplină coordonare cu partenerii săi internaționali, va urmări adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate și umanitare generate de această criză.

Pe termen scurt și mediu, România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenței umanitare și asistenței pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situației cetățenilor afgani din Afganistan și a refugiaților afgani.

În cadrul CSAT a fost decisă activarea Comitetului interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaților/azilanților și posibilitatea de extindere a acesteia.

Va fi intensificată colaborarea cu instituțiile europene de resort, în primul rând FRONTEX, precum și cu statele vecine care ar putea fi vizate, alături de România, de potențiale valurile migraționiste dinspre Afganistan.

Membrii CSAT au concluzionat că se impun modificări de urgență ale cadrului normativ al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Afacerilor Externe, astfel încât statul român să poată oferi în mod eficient asistență pe palierul preluării și relocării de cetățeni afgani.

Nivelul de implicare a statului român în efortul solidar al comunității internaționale de preluare a refugiaților a reprezentat un alt subiect analizat în cadrul CSAT. În acest sens, s-a dispus începerea pregătirilor necesare.

Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate.

În acest context, România va lua măsurile necesare și va rămâne angajată în apărarea intereselor naționale și ale cetățenilor noștri și, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii și aliații noștri, la efortul internațional de a depăși această criză, pe multiplele ei planuri.

Membrii CSAT au concluzionat că gestionarea consecințelor situației din Afganistan, pe termen scurt, mediu și lung, inclusiv sub aspectul lecțiilor învățate, va reprezenta unul dintre aspectele importante ale unei mai bune cooperări practice, în complementaritate, între NATO și UE, iar România va participa la acest efort.


Ultimele stiri
Rezultate BAC 2025: 24 de absolvenți au luat nota 10. Peste 74,3% dintre elevi au obținut note de…

Șeful secției de neurochirurgie și alți doi medici de la Spitalul Militar ”Carol Davila” din Capitală, puși sub…

Preotul din Galați, care ar fi violat o fată de 14 ani de 8 ori, a fost arestat…

“Maru” și “Pika” trimiși în judecată după ce i-ar fi vândut droguri lui Rareș Ion, tânărul de 20…

SURSE: Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova, în cărți pentru a deveni următorul prim-ministru al României

Anchetă internă la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova în urma crimei care a avut loc, luni, în localitatea…

Secretarul de stat al Ministerului de Finanțe a anunțat că România va merge astăzi la Bruxelles fără un…

Peste 120 de cetățeni români din zona de conflict din Orientul Apropiat au fost aduși acasă, la cererea…

Blocaj în negocierile pentru noul Guvern: Mărul discordiei, mărirea TVA, dorită de Ilie Bolojan și refuzată de președintele…

Bacău: O sabie a cărei vechime este estimată la 3500 de ani, găsită în casa unui bărbat percheziționat…