CSAT nu va numi un șef la Jandarmerie până la finalul anchetei privind evenimentele din 10 august

Administrația Prezidențială anunță că cererea ministrului de Interne de a-i prelungi mandatul actualului șef al Jandarmeriei va fi discutată într-o viitoare ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Palatul Cotroceni precizează că o decizie nu poate fi luată în acest moment, ținând cont de faptul că Parchetul a început deja o anchetă penală în cadrul căreia ar urma să decidă înclusiv dacă șeful jandarmeriei, al cărui mandat a expirat, e sau nu vinovat de violențele crunte de vineri.

Administrația Prezidențială confirmă că la 1 august, ministerul Afacerilor Interne a transmis Președintelui propunerea de avizare de către CSAT a numirii colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române.

De fapt al fi un al doilea mandat al acestuia la conducerea instituției care a intervenit vineri seara în Piața Victoriei.

Însă, explică Președinția, “Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., (…) se impune ca luarea unei decizii de către CSAT privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române.”’

Președintele României și Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu au atribuții legale în numirea unui șef intermar al Jandarmeriei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS