CSAT aproba sporirea numarului aeronavelor NATO in România

Traian Băsescu spune că, deocamdată, nu este nevoie de trupe importante ale NATO care să fie masate în zona României.

Ședință CSAT înainte de summit-ul NATO – președintele Traian Băsescu spune că s-a aprobat prezența mai multor aeronave ale Alianței în țara noastră.

Șeful statului spune că o astfel de decizie s-a luat în contextul crizei din Ucraina și din cauza atitudinii Moscovei față de Kiev.

Preşedintele a precizat at că a avut loc o scurtă şedinţă CSAT pentru clarificarea a două probleme.

‘Una era legată de prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României, prin rotaţie, nu toate deodată, care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de aeronavele româneşti, să asigure poliţia aeriană’, a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a explicat că acest lucru înseamnă că, dincolo de avioanele de luptă, pe teritoriul României vor putea staţiona şi 200 de militari, piloţi, mecanici de întreţinere a aeronavelor, care să asigure funcţionarea acestor aeronave ale aliaţilor din NATO, pentru asigurarea poliţiei aeriene în spaţiul de responsabilitate al Românei.

Președintele Traian Băsescu spune că, deocamdată, nu este nevoie de trupe importante ale NATO care să fie masate în zona României.

Este nevoie însă de o întărire a flancului estic al Alianței Nord-Atlantice- solicitare pe care România o va prezenta la summitul care începe mâine.

Summitul NATO se desfășoară de mâine și până vineri în Țara Galilor.