Confidenţialitate

Csaba Asztalos: Obligativitatea certificatului COVID la muncă nu încalcă drepturile omului | AUDIO

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea Piața Victoriei la Europa FM. Întrebat dacă drepturile omului sunt încălcate prin intenția USR de a introduce obligativitatea certificatului COVID la muncă, atât la stat, cât și la privat, Csaba Asztalos a spus că nu.

„Aceasta măsură s-a introdus în mai multe state din Uniunea Europeană și a trecut printr-un control de constituționalitate în Italia, în Franța, chiar și în Ungaria, iar concluzia a fost că nu încalcă dreptul la muncă.

Dreptul la muncă nu este un drept absolut. Azi, dacă cineva dorește să se angajeze, trebuie să prezinte o adeverință medicală și dacă se angajează în diferite domenii s-ar putea să i se solicite mai multe analize medicale. De asemenea, un angajat azi anual efectuează un control medical și dacă nu corespunde anumitor așteptări atunci își poate pierde dreptul de muncă.

Certificatul verde, în momentul în care avem o categorie de persoane care sunt într-o situație diferită față de alte persoane se pot introduce diferențieri. Dacă știința spune și rezultatele științei spun foarte clar că cel vaccinat și cel trecut prin boală în ultimele 6 luni se infectează mult mai puțin decât cel nevaccinat, este contagios într-o masură mult mai mică decât cel nevaccinat și dacă se infectează nu face forme severe care duc la deces, atunci se justifică a introduce un tratament diferențiat, adică o condiționare în raporturile de muncă.

Aș vrea să specific că în mediul privat sunt angajatori care au introdus această formă de certificat verde până să apară certificatul verde. S-au expus unui risc foarte mare pentru că noi acum nu avem un cadru legal.

Codul Muncii prevede în mod expres că orice cheltuială realizată în scopul asigurării protecției sănătății la locul de muncă se realizează de către angajator. Deci, în acest moment noi nu avem un cadru legal”, a explicat Csaba Asztalos la Europa FM.

Citește și: Ministerul Sănătății primește peste 300 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară. 120 de milioane de lei sunt pentru 70.000 de flacoane de Remdesivir | AUDIO