Confidenţialitate

Crucile din piatră, vechi de sute de ani, digitizate – GALERIE FOTO

Proiectul “Patrimoniu la răscruce – Digitizarea crucilor de piatră şi a monumentelor de eroi din județul Prahova“, iniţiat de către Asociaţia Eurocentrica, își propune documentarea, cercetarea, digitizarea, promovarea şi protejarea unui număr de minimum 100 de cruci din piatră de pe teritoriul județului Prahova, ridicate între secolele XVI – XIX şi a unui număr de minimum 50 de monumente dedicate comemorării participării comunităţilor locale prahovene la Primul Război Mondial, ridicate între 1920 şi 1940, monumente care continuă practica comemorativă instituită de crucile de piatră.

Metoda propusă constă atât în folosirea noilor tehnologii ale informației, precum digitizarea, în scopul conservării şi promovării patrimoniunului cultural material, cât și în utilizarea metodelor tradiționale de cercetare istorică.

Proiectul mizează pe digitizarea 2D şi 3D atât ca cea mai promiţătoare soluţie inovatoare pentru promovarea patrimoniului cultural, cât şi ca unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia, deoarece, prin încărcarea produselor digitizării pe platforme informatice inteligente şi atractive, permite accesul rapid al unui număr foarte mare de utilizatori la replici virtuale ale patrimoniului cultural, mobil sau imobil.

Crucile de piatră sunt monumente comemorative de o mare importanţă istorică şi culturală, amintind despre acțiunile în slujba comunității derulate de oamenii cu stare sau despre faptele de arme ale domnitorilor.

Deşi nu reprezintă un fenomen local, ele fiind o prezenţă constantă la nivel european, în țări precum Germania, Austria, Franța sau Irlanda, în spaţiul românesc au o însemnătate aparte, în calitatea lor de izvoare istorice scrise ale unei societăţi în care până târziu oralitatea a fost dominantă în transmiterea informaţiilor de la o generaţie la alta.

În acelaşi timp, născute din tradiţia crucilor de piatră, monumentele comemorative moderne sunt un exponent material de marcă al memoriei culturale legate de Primul Război Mondial.

Pe lângă digitizarea monumentelor în format 2D şi 3D, utilizând cele mai recente soluţii tehnice în domeniu, şi crearea unui catalog online al acestora, disponibil atât pentru cercetători, cât şi pentru publicul larg, proiectul îşi propune şi educarea tinerei generaţiei în spiritul respectului pentru patrimoniul istoric şi cultural local.

În acest sens vor fi organizate ateliere cu elevii mai multor școli din județul Prahova, în cadrul cărora aceştia vor vizita crucile de piatră şi monumentele comemorative interbelice de pe raza propriilor localităţi, vor asista la prezentări privind istoria locală, se vor familiariza cu noţiuni generale de educaţie pentru cultură şi protejarea patrimoniului şi vor putea replica acţiuni specifice necesare pentru conservarea digitală a monumentelor istorice şi culturale.

Proiectul este derulat de Asociaţia Eurocentrica, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului, Direcţia Judeţeană de Cultură Prahova şi Asociaţia Convergenţe Europene, fiind co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).