CRPE: Romania risca sa piarda finantarea europeana pentru programul ‘Cornul si laptele’

Potrivit Centrului Român de Politici Europene, Guvernul trebuie să elaboreze până la data de 1 iunie strategia pentru acest program, altfel pierde finanțarea de 8 milioane de euro.

România riscă să nu mai primească fonduri europene pentru programul ‘Cornul și laptele’ – arată un raport al Centrului Român de Politici Europene.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii susține că nu există niciun pericol în acest sens și se gândesc chiar să diversifice produsele primite de elevi.

Raportul Centrului Român de Politici Europene arată că Guvernul trebuie să coreleze, în cel mult 2 luni și jumătate, programul național ‘Cornul și laptele’ cu prevederile europene.

În timp ce Uniunea Europeană vede programul ca pe unul pentru sănătatea elevilor şi bunăstarea viitorilor cetăţeni, în România acesta este catalogat drept un program social.

Acelaşi raport citat relevă că, din punct de vedere al sănătăţii, programul Cornul şi laptele răspunde nevoilor nutriţionale de bază ale copiilor.

Dacă programul nu este corelat, România riscă să piardă suma de 8 milioane de euro – pe care o decontează anual. Pe lângă acești bani, statul mai alocă peste 430 de milioane de lei pentru produsele de care beneficiază aproximativ 2 milioane de elevi.

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Agriculturii arată că nu există niciun pericol ca România să piardă banii de la Uniunea Europeană.

În plus, instituţia are în plan să diversifice produsele primite de elevi și să le ofere, între altele, sana sau iaurturi cu fructe.