Confidenţialitate

Criza secțiilor ATI, în dezbatere la Palatul Cotroceni

Șeful statului a anunţat că va găzdui, miercuri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu experţi pe tema echipamentelor din secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din țară.

Criza locurilor insuficiente la ATI este acutizată de suprasolicitarea instalațiilor electrice în această perioadă epidemică.

În opinia lui Klaus Iohannis, trebuie găsite soluţii urgente la aceste probleme care au fost neglijate ani la rând.

“Mâine [miercuri – n. red] voi organiza la Cotroceni o întâlnire cu experţii din domeniu privind echipamentele din spitale, mai specific echipamentele necesare şi reţeaua electrică. În condiţiile suprasolicitării în secţiile ATI şi a creşterii numărului de pacienţi în stare gravă, reţelele de suport pot fi depăşite, ceea ce poate crea o tragedie ca cea de la Neamţ. De aceea, am solicitat o analiză a aparaturii din dotarea spitalelor publice. Fondurile pentru service şi mentenanţă sunt mereu insuficiente. Trebuie să găsim soluţii urgente la aceste probleme, care au fost neglijate ani la rând. O altă soluţie este preluarea actului medical înapoi la Ministerul Sănătății, însă vom putea face asta numai cu un nou pachet legislativ votat de o nouă majoritate parlamentară, aflată în slujba românilor”, a declarat preşedintele.

“Am convocat şi specialişti în instalaţii, în special instalaţii sanitare. Lucrurile care trebuie clar evitate sunt suprasolicitarea unor reţele şi improvizaţiile. Ştiţi foarte bine că improvizaţiile, în special la circuite electrice, sunt periculoase, nu doar în spitale, ci şi acasă. Tocmai pentru a preveni astfel de situaţii trebuie să găsim soluţii urgente. E nevoie de refacerea unor sisteme, de îmbunătăţirea unor sisteme, care pe viitor să nu mai permită astfel de măsuri heirupiste – mutarea secţiei, a injectomatului”, a adăugat Klaus Iohannis.

Suprasolicitarea reţelei electrice este luată în calcul de anchetatorii incendiului care a mistuit, sâmbăta trecută, secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. Tragedia a curmat 10 vieți ale unor pacienți COVID. Alte 7 persoane au fost rănite.