Confidenţialitate

Criza ruso-ucraineană: O eventuală invazie va atrage consecinţe “grave”, avertizează liderii occidentali

La inițiativa preşedintelui american Joe Biden, liderii occidentali au avut o videoconferinţă, luni seară, pe tema amenințărilor rusești la adresa Ucrainei.

Cu toții și-au exprimat sprijinul lor “fără rezerve” pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi au promis Moscovei “consecinţe foarte grele” în cazul unei “agresiuni”, potrivit France Presse.

În cursul videoconferinţei, la care a participat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, liderii occidentali şi-au exprimat “profunda îngrijorare” în faţa concentrării de trupe ruse la frontiera de est a Ucrainei şi au acuzat Moscova că se află la originea “tensiunilor actuale”, potrivit comunicatului dat publicităţii de guvernul de la Berlin.

Cu toate acestea, ei au afirmat că “problema securităţii şi stabilităţii în Europa poate fi rezolvată prin negociere”.

Ei şi-au “reafirmat disponibilitatea de a continua eforturile diplomatice în această direcţie”, întreprinse în cursul lunii ianuarie cu mai multe întâlniri între responsabili occidentali şi ruşi. Fără succese vizibile însă până în prezent.

Liderii au menţionat în special aşa-numitele discuţii în formatul Normandia, care reunesc reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei.

Luni, Uniunea Europeană a cerut “evitarea reacțiilor alarmiste”, considerând că Statele Unite au “dramatizat” situația, prin anunțarea unei iminente invazii a rușilor și prin faptul că au recomandat personalului neesențial al ambasadei de la Kiev și familiile diplomaților să părăsească orașul. Marea Britanie și Australia au recurs la același gest.

Ucraina a calificat evacuarea drept “prematură” și excesivă, întrucât situația de securitate nu a suferit vreo schimbare radicală în ultimele zile.

Preşedintele Volodimir Zelenski a mulțumit Uniunii Europene pentru “sprijin și solidaritate”. Blocul comunitar va oferi guvernului de la Kiev un ajutor financiar de peste un miliard de euro pentru a face față cheltuielilor.

În vederea unei consolidări a flancului estic, Statele Unite și-au plasat 8.500 militari în aşteptare.

La București, situația din regiune va fi analizată miercuri, într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că “este exclusă în acest moment o intervenţie a României cu trupe sau cu echipamente în zona Ucrainei”.

Moscova a denunţat “atitudinea isterică” a occidentalilor şi activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice. Regimul de la Kremlin a negat, în mod repetat, scenariul unei invazii în Ucraina.

Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, rubla rusească este în picaj. Bursa de la Moscova a scăzut puternic

Activele ruseşti ar putea fi supuse unei presiuni suplimentare în eventualitatea instituirii unor noi sancţiuni economice, posibilitate luată în calcul de puterile vestice.

Profund îngrijorat de actuala stare de tensiune, Papa Francisc a chemat la o zi de rugăciune, miercuri, pentru pace.