Criza refugiaților: Violențe la granița dintre Ungaria și Croația

Violențe la granița dintre Ungaria și Croația între refugiați, dar și între poliție și persoanele care vor să ajungă în vestul Europei.

Ungaria a început să ridice gardul la granița cu Croația și au avut loc și primele arestări: mai mulți refugiați se află în custodia poliției ungare pentru trecere ilegală a frontierei.

Între timp, televiziunile prezintă imagini cu mai multe vehicule militare care s-ar îndrepta spre graniță.

Croația, pe de altă parte, și-a închis 7 din cele 8 puncte de trecere a frontierei cu Serbia – după ce 13 mii de refugiați au pătruns pe teritoriul țării.

 

Violențele din Croația au izbucnit în orașul Beli Manastir, aproape de granița cu Ungaria.

Refugiații s-au luat la ceartă și s-au călcat în picioare pentru un loc în autocare.

Poliția a fost nevoită să intervină și să restabilească ordinea.

În ultimele zile, peste 14 mii de refugiați au intrat în Croația, dar Guvernul de la Zagreb se așteaptă cA numărul acestora să crească.

Președinta țării, Kolinda Grabar Kitarovici, a cerut armatei să fie în stare de alertă şi să acţioneze dacă este nevoie să protejeze frontiera.

Între timp, au avut loc și primele arestări – după ce polițiștii din Ungaria au prins un grup de refugiați care ar fi trecut ilegal granița.

În această perioadă, autoritățile ungare ridică și la frontiera cu Croația un gard cu o lungime de peste 41 de kilometri.

Întrucât situația din zonă se schimbă de la o oră la alta, Ministerul de Exerne de la București le recomandă cetățenilor români care sunt sau vor să ajungă în Croația să se informeze înainte de a pleca la drum.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS