Criza refugiaților: Premierul Finlandei își pune casa la dispoziția imigranților

Prim-ministrul Finlandei, Juha Sipila, a spus că va renunța la casa sa pentru a primi refugiați, declarație care se înscrie într-o tendință în creștere a politicienilor care fac gesturi personale pentru a-i ajuta pe cei care fug de război și persecuție.

Sipila este primul lider european care a făcut un gest concret, dând o dată un loc pentru când refugiații pot începe să se mute în locuința sa din Kempele, centrul Finlandei, pe care el și familia sa au folosit-o rareori după ce s-au mutat în capitala Helsinki.

„Cu toții ar trebui să ne privim în oglindă și să întrebăm cum putem ajuta”, a spus el. Duminică dimineață, Papa s-a adresat „fiecărei” parohii, mănăstiri și comunități religioase în Europa pentru a adăposti cel puțin o familie de refugiați și a spus că Vaticanul va găzdui două.

Politicieni din Marea Britanie și-au exprimat de asemenea intenția de a găzdui familii de refugiați. „Am fost de-a dreptul copleșită în ultimele zile cu mesaje de la oameni din Scoția care spuneau că ei personal ar fi fericiți să ofere un cămin temporar sau pentru o mai mare perioadă de timp cuiva care fuge din Siria, așa că da, absolut, aș fi fericită să fac asta ca parte dintr-o abordare mai mare, mai extinsă, mai organizată”, a spus prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, într-o intervenție televizată, potrivit The Independent.

Mai devreme în această săptămână, fostul prim-ministru al Ungariei, o țară dur criticată pentru abordarea aspră a crizei refugiaților, și-a pus de asemenea la dispoziție casa familiei pentru refugiați. „Sunt o ființă umană normală”, a spus Ferenc Gyurcsany.

FOTO: www.keskusta.fi