Confidenţialitate

Criza Refugiaților: ONU votează vineri o rezoluție pentru susținerea operațiunii navale europene

Consiliul de Securitate al ONU urmează să adopte vineri o rezoluție care autorizează Uniunea Europeană să inspecteze în largul mării nave cu migranți care încearcă să ajungă în Europa din Libia.

Așa au declarat surse diplomatice, citate de agențiile de știri internaționale.

Europenii au extins miercuri operațiunea lor navală pentru a lupta împotriva traficanților de carne vie în apele internaționale ale Libiei.

Pe viitor, navele lor de război pot identifica, inspecta, confisca și distruge navele utilizate de traficanți, cu scopul de a reduce afluxul neîntrerupt de migranți.

Rezoluția, care a fost propusă de Marea Britanie, a fost pusă în discuție în urmă cu mai multe săptămâni. Ea va oferi o legitimitate internațională sporită acestei operațiuni navale a Uniunii Europene.

Pentru moment, operațiunea militară europeană nu poate fi extinsă la coastele Libiei, în lipsa unui acord din partea unui guvern libian de unificat.

Libia este împărțită între două guverne și două parlamente rivale. ONU, care desfășoară acțiuni de mediere, speră că în scurt timp va fi alcătuit un cabinet de uniune națională.

Peste 500.000 de migranți și refugiați, mai ales sirieni, au ajuns în Europa de la începutul anului.

Peste 3.000 dintre aceștia s-au înecat încercând să traverseze Marea Mediterană spre Italia sau Grecia.