Criza politică de la București, reflectată în presa internațională

Financial Times, care notează că votul demonstrează „mâna de fier” cu care Liviu Dragnea îşi controlează parlamentarii, citează analişti potrivit cărora liderul PSD va încerca să îl înlocuiască pe Sorin Grindeanu cu un personaj mai maleabil, „pentru a ajuta să apere liderii partidului de acuzaţii de corupţie”. Aceeași publicație susține că printre cei vehiculați pentru funcția de premier se numără economistul Florin Georgescu, ministrul Muncii Olguţa Vasilescu şi senatorul PSD Mihai Fifor.

Sub titlul „România îndepărtează premierul, după tulbulenţe de o lună”, Wall Street Journal scrie că Guvernul a fost „dezechilibrat de una dintre cele mai mari mişcări anticorupţie din Europa”, o referire la protestele din luna februarie.

Va fi dificil pentru Liviu Dragnea să găsească un alt Grindeanu”, a declarat profesorul de ştiinţe politice Sergiu Mişcoiu, de la Universitatea Babeş-Bolyai pentru New York Times.

Şi BBC News notează că, deşi Dragnea a criticat performanţa lui Grindeanu la Guvernare, unii analişti consideră că demiterea are mai mult de-a face cu relaxarea măsurilor menite să combată corupţia.

Stânga aflată la putere în România îşi scufundă propriul Guvern”, titrează AFP, amintind că PSD a câştigat detaşat alegerile, în urmă cu şase luni, în urma promisiunilor de a creşte pensiile şi salariile.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS