Criza migrației: Germania şi Austria cer summit de urgenţă al Uniunii Europene

 

Cancelarul german, Angela Merkel, şi omologul său austriac, Werner Faymann, au cerut marţi un summit de urgenţă al Uniunii Europene pentru a încerca să soluţioneze criza migraţiei.

“Această problemă poate fi soluţionată numai de Europa ca întreg”, a declarat Angela Merkel, după discuţii cu cancelarul austriac Werner Faymann.

În cadrul unei conversaţii telefonice, cei doi lideri i-au cerut preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, , să convoace o “reuniune de urgenţă a Consiliului” pe această temă. O decizia va fi luată până joi, a declarat Donald Tusk.

Liderii celor 28 de state membre UE ar urma să discute cum să ajute refugiaţii în ţările pe care le părăsesc, cum să se coordoneze mai bine cu Turcia şi cum să facă centrele de înregistrare a refugiaţilor din ţări ca Grecia şi Italia să funcţioneze mai bine.

La reuniunea de luni a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne, țările din spațiul comunitar nu au reuşit să ajungă la un acord privind un sistem de repartizare a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii.

Acest sistem este susţinut de Franţa şi Germania, dar este respins de state est-europene, ca România, Ungaria, Polonia şi Cehia.