Confidenţialitate

Criză la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bârlad

Medicii din Bârlad nu pot face față cererilor venite de la spitalele din județ pentru că au tot mai puţini donatori, cele mai mari probleme fiind cu grupele cu RH negativ.

Reprezentanții Centrului de Transfuzii din Bârlad susțin că numărul donatorilor s-a înjumătățit, în loc de 35, se prezintă cel mult 15 persoane zilnic si aproape niciuna cu RH negativ.

Mai grav, din lipsă de personal, nu poate fi folosit laboratorul mobil, iar medicii de la spitalele din județ numără pe degete pungile cu sânge pe care le au pe stoc.

Cadrele medicale susțin că în acest moment chiar viața unor pacienți internați în spitalele din Bârlad, Vaslui şi Huşi este în pericol din cauza lipsei de sânge.

Specialiştii Centrului de transfuzii din Bârlad, singurul din județ, susţin că deschiderea unui punct de recoltare în Vaslui ar putea ajuta la rezolvarea situaţiei, însă până acum procedurile birocratice au blocat această iniţiativă.

Reprezentanții Centrului de transfuzii le solicită acum autorităților să găsească soluții prin care să aducă oamenii sa doneze sange.

O formă de stimulare materială a donatorilor ar fi o șansă pentru creșterea stocului de sânge necesar celor care au nevoie de transfuzii sanguine.

Cantitatea de sânge recoltată în ultimii ani este atât de mică încât centrul este în imposibilitatea de a avea o rezervă de sânge.

În caz de accidente colective, cutremure sau alte fenomene naturale care pot face victime omenești, centrul nu poate să facă față.

Aceasta este cea mai gravă criză din ultimii 20 de ani, spun medicii din Bârlad.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.