Confidenţialitate

Criza imunoglobulinelor: Ministerul Sănătății ia în calcul activarea mecanismului de protecție civilă

Ministerul Sănătății ia în calcul activarea mecanismului european de protecție civilă în cazul crizelor repetate de imunoglobulină de pe piață.

Activarea mecanismului depinde de rezultatul întâlnirilor pe care ministrul sănătății, Sorina Pintea, le are la această oră cu producătorii de medicamente.

Ce înseamnă, însă, activarea mecanismului de protecție civilă?

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, explică.

”O solicitare din partea României de a identifica medicamente sau produse medicamentoase în statele membre, în spațiul european. Ministerul Sănătății ia în calcul activarea acestui mecanism. Deja, s-a luat legătura cu conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență și au discutat o astfel de posibilitate de activare a mecanismului de protecție civilă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit ministerului, producătorii de imunoglobulină au anunțat că se vor retrage de pe piață, dar nu și-au respectat obligația de a asigura medicamentele încă un an de zile de la notificare.

”Anul trecut, am reușit suspendarea taxei de clowback pentru acești producători de medicamente din plasmă umană. Dar, din păcate, vedem că nu s-a schimbat nimic. Sunt, în continuare sincope în aprovizionare. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ieri, Compania Naţională “Unifarm” SA a anunțat că au intrat în ţară şi urmează să fie distribuite către spitale o mie de doze de imunoglobulină.

Potrivit Ministerului Sănătății, discontinuităţile apărute anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină, cauzate de retragerea de pe piaţă a unor producători care asigurau peste 80% din necesarul de produse, au determinat retragerea din lista C2 a medicamentelor cu probleme în aprovizionare.

În urma aprobării ordonanţei de urgenţă de suspendare temporară a obligaţiei de plată a taxei clawback pentru deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în luna decembrie 2017, imunoglobulinele au fost reintroduse în lista C2, fiind astfel decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Până la remedierea totală a aprovizionării cu imunoglobuline, începând din luna decembrie 2017, medicii din toate unităţile sanitare din ţară au la dispoziţie o linie telefonică special înfiinţată la Ministerul Sănătăţii la care pot anunţa cazurile grave care necesită tratament cu imunoglobulină, astfel încât din stocurile existente în alte unităţi sanitare să fie direcţionate medicamentele pentru tratamentul necesar în astfel de cazuri.