Confidenţialitate

Criza forței de muncă din România îi determină pe guvernanți să crească în 2022 numărul de permise pentru muncitorii străini din afara UE | AUDIO

România se confruntă în această perioadă cu o criză a forței de muncă. Firmele apelează acum la muncitori din alte țări mai puțin dezvoltate, pentru că în România nu găsesc angajați. Guvernul a decis să crească anul viitor numărul de permise pentru muncitori străini din afara Uniunii Europene. Pe șantiere, în restaurante, hoteluri sau fabrici de pâine sunt din ce în ce mai mulți angajți care vin din Nepal, Sri Lanka sau Vietnam pentru un salariu mai mare decât în țările de origine.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii – pe piață sunt peste 480.000 de oferte pentru locuri de muncă, dar numai 200.000 de cereri. Asta îi face pe angajatori să aducă oameni din țări care nu sunt în Uniunea Europeană, cum ar fi din Sri Lanka, după cum a povestit la România în Direct, un antreprenor din Cluj: „La noi în restaurant salariul începe de la 3000 de lei, în primele două luni, după care crește gradual, undeva la a treia, a patra lună ajungem undeva la 4000 de lei pentru un bucătar. Chiar și în aceste condiții, nu găsim să angajăm un bucătar în Cluj”.

Aceeași situație o regăsim și pe șantiere: „Avantajul cel mai mare pe care îl au antreprenorii este acela al stabilității, pentru că doi ani de zile ai niște oameni pe care poți să te bazezi”.

Pentru a putea rezolva criza forței de muncă din țară, guvernul a decis să majoreze de anul viitor numărul de permise pentru muncitorii străini din afara Uniunii Europene la 100.000.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Corupție la ANAF Constanța: Un inspector a fost reținut de DNA și este cercetat pentru luare de mită | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.