Confidenţialitate

Criza economică se adâncește în Egipt. Autoritățile au recomandat populației să consume gheare de pui

Egiptul se confruntă cu o criză economică din ce în ce mai gravă, în condițiile în care inflația a depășit 30%.

Autoritățile au recomandat populației să nu ezite să gătească gheare de pui, atunci când nu-și permite să cumpere carne. Sfatul a stârnit furie și multe critici la adresa guvernului, scrie BBC.

În Egipt, alimente de bază precum uleiul sau brânza au devenit produse de lux. În ultimele luni, multe alimente și-au dublat sau chiar triplat prețul.

O femeie de 60 de ani a spus pentru BBC că doar o dată pe lună mai consumă carne. Pieptul de pui costă între 160 și 200 de lire egiptene kilogramul, echivalentul a 30 de lei românești, iar autoritățile au recomandat populației să mănânce gheare de pasăre. Sunt mult mai ieftine și bogate în proteine, dar până acum erau rezervate doar pentru câini și pisici.

Egiptul are o populație de peste 100 de milioane de oameni, iar hrana este asigurată mai mult de importuri decât de agricultura internă.

Președintele Adbdul Fattah al-Sisi susține că pandemia și războiul din Ucraina au afectat serios economia egipteană, în condițiile în care Ucraina și Rusia erau principalii furnizori de grâu. Turismul, care genera 5& din PIB, a fost și el afectat nu doar de pandemie, ci și de numărul vizitatorilor ruși și ucraineni, aflat în scădere.

Analiștii atrag atenția că guvernul a înrăutățit situația economică, deoarece a acordat contracte importante doar companiilor de stat și a descurajat sectorul privat.

În ultimii 6 ani, Egiptul s-a adresat de 4 ori FMI pentru a cere un plan de salvare și jumătate dintre venituri sunt acum destinate rambursării datoriilor.