Criza din Ucraina continua. Opozitia a refuzat propunerea lui Ianukovici de a prelua postul de premier

Fostul pugilist Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziției, cere alegeri prezidențiale anticipate.

Liderii opoziţiei ucrainene intenţionează să continue mişcarea de protest, în ciuda concesiilor fără precedent făcute de preşedintele Viktor Ianukovici. În încercarea de a soluționa criza care durează de două luni, acesta a oferit opoziției inclusiv postul de premier. ‘Suntem hotărâţi şi nu vom da înapoi’, a declarat, însă, Vitali Kliciko, căruia şeful statului i-a propus să devină vicepremier.

Propunerea a fost, însă, refuzată; prin urmare, situația rămâne tensionată. Liderii opoziției dau asigurări că vor rămâne mobilizaţi până la satisfacerea tuturor revendicărilor. Cea mai importantă este convocarea unor alegeri prezidenţiale în acest an şi nu anul viitor, aşa cum este prevăzut. Opozanţii cer și abolirea legilor represive adoptate în noiembrie, care prevăd pedepse cu închisoarea pentru manifestanţi.

Pe de altă parte, un summit UE-Rusia va avea loc până marţi, în contextul în care europenii acuză Moscova că şi-a utilizat influenţa pentru a convinge Kievul să renunţe la un acord de asociere cu Bruxelles-ul.